News

ÎN ECHIPA DE 20 DE ANI

9 Noiembrie 2015

PNA Conference

Popovici Nitu Stoica & Asociatii - 20 de ani pe scurt

Ernest Virgil Popovici a înființat Popovici & Asociații în anul 1995, imediat ce legea avocaturii a permis asocierile profesionale.

La sfârșitul anului 2002, Florian Nițu s-a alăturat firmei și a devenit Managing Partner, iar Ernest Popovici a devenit Senior Partner. Cinci ani mai tarziu, Florian Nițu a devenit avocat asociat titular, iar firma și-a schimbat denumirea în Popovici Nițu & Asociații. Dacă în 1995 Popovici & Asociații avea 2 asociați și 7 avocați colaboratori, în 2007 ajunsese la 6 asociați și 40 de avocați colaboratori.

În 2010 s-a înființat PNSA Tax, prin corporatizarea diviziei de consultanță legal-fiscală, iar din 2012 s-a autonomizat Grupul de Practică Arbitraj Internațional, care împreună cu Practica de Litigii formează în prezent una din cele mai mari echipe de litiganți de pe piața locală.

În Octombrie 2015, Popovici Nițu & Asociații a devenit Popovici Nițu Stoica & Asociații prin promovarea lui Bogdan C. Stoica în poziția de avocat asociat titular și Deputy Managing Partner.

Popovici Nițu Stoica & Asociații este astăzi, la 20 de ani de la înființare, unul din liderii avocaturii de afaceri în România, grupând peste 80 de avocați și consultanți, implicați în proiecte de asistență legală dintre cele mai complexe.

Interview with Mr. Ernest Virgil Popovici, Senior Partner, Popovici Nitu Stoica & Asociatii

PNA Conference

Domnule Ernest Popovici, societatea Popovici Nițu Stoica & Asociații aniversează zilele acestea 20 de ani de la înființare. Dacă ar fi să rezumați aceste două decade în câteva cuvinte, ce ați spune?

Popovici Nițu Stoica & Asociații înseamnă peste 150 de proiecte majore, peste 15 miliarde de Euro valoare cumulată a investițiilor străine asistate, câteva instituții ale economiei de piață la a căror concepere și înființare am contribuit și noi.

Dar înainte de orice, Popovici Nițu Stoica & Asociații înseamnă o echipă de profesioniști educați într-o filozofie de business legal marcată de Competență şi Loialitate, Adaptabilitate și Înțelegere Antreprenorială. Peste 80 de avocați și consultanți, mulți dintre ei cu un plan de carieră care coincide cu istoria Popovici Nițu Stoica & Asociații.

Cum ați devenit una din cele mai mari firme de avocatură din piață?

Este fără îndoială meritul întregii echipe. În avocatură nimic nu se poate face durabil fără o echipă unită, fără un bun etos de organizație și fără multă, multă muncă. Și am muncit și muncim cu toții, asociați și colaboratori, avocați și staff, absolut toată lumea, fără excepție.

Și nu doar în România. Și nu doar de la birou.

Ca să dau un exemplu de zilele acestea, mă uitam incidental pe lista de deplasări ale avocaților, toate marile capitale europene erau acolo, de la Paris la Londra, de la Viena la Frankfurt, Geneva și Bruxelles. Și este firesc să fie așa pentru că avocatura de business este din ce în ce mai integrată şi, totodată, din ce în ce mai delocalizată. Eu însumi sunt un exemplu. Mi-am păstrat legăturile cu Franța, țara mea adoptivă, al cărei cetățean activ sunt, tot așa cum sunt un membru implicat al comunității franceze din România. Desigur, am o bază profesională în București, însă clientela, modul de a face avocatura în secolul 21, societatea din care fac parte, sunt astăzi cel puțin europene, dacă nu globale.

Cât de mult s-a schimbat structura serviciilor de asistență profesională pentru business pe piața locală în ultimii 20 ani?

Au evoluat enorm. Din toate punctele de vedere. Întâi tehnologia a schimbat şi schimbă lucrurile continuu, inclusiv natura serviciului avocațial. Geanta de avocat tradițional, cu dosare şi codexuri, a fost înlocuită cu geanta de echipamente IT - laptop, tabletă, smartphone, o linie întreagă. Pentru că lumea s-a schimbat în acești 20 de ani, globalizarea, regionalizarea, centrele de decizie, sunt toate diferite azi față de 1995. Dar şi noi ne-am schimbat, şi sperăm să ținem pasul, pentru că în piața avocaturii în secolul 21 avangarda setează trend-urile.

Cum arată piața avocaturii în România acum și ce credeți că vor aduce următorii ani?

Cred că piața s-a consolidat deja prin concentrarea marilor proiecte de asistență, consultanță şi reprezentare legală la nivelul a 7-8 cabinete de avocați, considerate „mari”. Mai cred că în linia a doua, a firmelor „medii”, situația va rămâne schimbătoare, cu apariții surprinzătoare, cu preluări şi fuziuni. În plus, firmele tip „nişă de practică”, specializate într-un domeniu, s-au înmulțit și au dobândit acces la proiectele complexe, pentru servicii aferente ariei de specializare.

Ce sectoare ale economiei vor aduce în următorii ani cei mai mulți bani pentru avocatura de afaceri?

În principal investițiile directe. De acum sunt îndeplinite toate sinergiile geostrategice, comerciale, legale și cred că vom vedea proiecte mari și realizate de data aceasta în mai toate domeniile şi cu precădere în Construcția și Reabilitarea Infrastructurii de Utilități, în Agribusiness, în Tehnologia Informațiilor şi Telecomunicații, încă și în Energie.

În plus, regional suntem în fața unui nou val de Fuziuni şi Achiziții, vor fi deopotrivă și multe workout-urile urmare a vânzărilor de portofolii de împrumuturi neperformante. Și la sfârșit, dar nu în cele din urmă, Litigiile și Arbitrajele rămân unul din domeniile cheie în activitatea societăților de avocați locale.

Cum vedeți viitorul Firmei și al profesiei în general?

În ce ne privește, vom continua drumul început acum 20 de ani prin promovarea acelorași valori. Suntem o firmă independentă, care pune în centrul oricărei acțiuni echipa pe care s-a construit, care crede în dezvoltare pe baze organice, din interior, pe criterii de performanță și coeziune, prin păstrarea pe cât posibil a unui bun raport între aspirațiile personale ale avocaților şi obiectivele generale.

În ce privește viitorul profesiei, aș spune doar că suntem martorii unei epoci de schimbări structurale pentru profesie, nu doar la noi, ci la nivel global, schimbări care vor duce probabil la fragmentare tot mai accentuată, nu doar între avocații pledanți și cei de consultanță spre exemplu, ci și între diversele specializări, cum ar fi avocatura de arbitraj internațional, sau de antitrust sau fiscalitate.

Un mesaj pentru cei mai tineri?

Este nevoie de o implicare mai activă în comunitatea profesională în principal, dar și în societate. Avocații sunt voci calificate ale societății civile. Îi încurajez pe cei tineri să participe la dezbaterile publice, să se exprime, să se implice, cel puțin în proiecte de educație profesională, dacă nu în educație în general. Este nevoie de ei, de deschiderea și valorile pe care ei le-au dobândit în această lume nouă, în cei 20 de ani de care vorbim.

PSNA

 

 

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional