Press Reviews

Popovici Nitu & Asociatii: Vor mai trece 2-3 ani pana cand arabii vor investi sute de milioane in Romania

Wall-Street, 14 Martie 2011

Ernest Popovici, partener al Popovici Nitu & Asociatii, crede ca vor mai trece cel putin 2-3 ani pana cand comunitatea araba va mai realiza in Romania investitii de sute de milioane de euro.

Ernest Popovici

Investitii de zeci de milioane de euro s-au facut si pana acum de catre comunitatea araba, in special in domeniul imobiliar, alimentar si al transporturilor aeriene. "Exista si investitii majore, de sute de milioane de euro, in special in domeniul constructiei de echipamente industriale, dar este adevarat ca numarul acestora este extrem de redus. Probabil ca vor mai trece minim 2-3 ani pana cand vom vedea mai multe investitii de asemenea calibru. Desigur, este esential ca in aceasta perioada mediul din Romania, in special la nivel guvernamental, sa ramana deschis si sa incurajeze investitiile arabe", ne-a declarat Ernest Popovici (foto).

El opineaza ca principiul "nu e niciodata prea tarziu" se aplica foarte bine in domeniul investitional, mai ales in Romania unde exista numeroase proiecte in domeniul energetic, al tranporturilor, turismului si agriculturii si in retail care ar putea prezenta interes deosebit pentru investitorii arabi. "Depinde doar de Romania sa aiba si sa demonstreze investitorilor ca acestia vor gasi aici un mediu investitional adecvat, cu o legislatie stabila, cu un sistem fiscal stabil si limpede, care apreciaza si incurajeaza investitorii".

Pesedintele Traian Basescu le-a spus afaceristilor din zona Golfului, in cadrul Forumului Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud, ca, daca vor dori sa cunoasca Romania, sa nu mearga pe sosele, recomandandu-le elicopterul.

De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a indemnat investitorii din zona Golfului sa se orienteze catre investitii in infrastructura, inclusiv catre portul Constanta, care reprezinta "o poarta de intrare in Europa foarte eficienta", dar si spre agricultura, energie si turism.

In opinia avocatului Ernest Popovici, Romania are trei sectoare importante care, pe de o parte necesita investitii semnificative pe care nu ni le permitem, iar pe de alta partea sunt in mod traditional de interes pentru lumea araba: industria energetica, agroalimentara si infrastructura. "Cred ca aceste trei domenii au potential ridicat sa atraga investitii din partea oamenilor de afaceri arabi".

El ramarca un interes crescut al companiilor de transport aerian precum Qatar Airways si Emirates, care cu certitudine va genera investitii semnificative in perioada urmatoare. "Noi avem clienti arabi care au investit in ultimii 2-3 ani peste 15 milioane de euro in sectoarele conexe transportului aerian si care acum se uita cu incredere spre perspectivele deschise de prezenta Qatar Airways", a afirmat Popovici.

Casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii a asistat investitori si oameni de afaceri arabi, in special in domeniul financiar-bancar, aviatic, industria metalurgica si sectorul imobiliar. "Am asistat de asemenea proprietarul celor mai mari mall-uri din Kuwait, Qatar, Bahrain si Dubai, care detine drepturile de distributie exclusiva pentru numeroase branduri de lux ale designerilor italieni si francezi".

Cat despre estimarea potentialului investitiilor arabe, Ernest Popovici afirma ca acesta este precum estimarea averii arabilor, adica imposibila. "Cu siguranta insa ca puterea financiara a arabilor depaseste cu mult valoarea proiectelor existente acum in Romania".

Oamenii de afaceri Romania au prezentat in cadrul Forumului Economic proiecte in valoare de 10 miliarde de euro, majoritatea in domeniul energetic: energie nuclear, hidro, termo sau regenerabila. Dintre acestea, clientii Popovici Nitu & Asociatii au prezentat proiecte cu o valoare cumulata de 2 miliarde euro. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional