Press Reviews

Avocatii de la Popovici Nitu & Asociatii intorc bugetul Aeroportului Kogalniceanu, la cererea Fondului Proprietatea

Bizlawyer, 06 Iunie 2011

Fondul Proprietatea obtine in instanta anularea Hotarârii AGA Aeroportului Kogalniceanu (nr. 2/17 01 2011) prin care era adoptat bugetul companiei pe anul in curs. Avocatii firmei Popovici Nitu & Asociatii castiga astfel inca un litigiu pentru Fondul Proprietatea, pe langa cele cateva zeci de victorii obtinute pentru clientul sau. PNA a reusit sa convinga instanta sa anuleze un buget in care suma veniturilor era egala cu cheltuielile, exercitiul financiar incheindu-se pe zero.

PNSA

AGA Societatii Nationale Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, in care statul roman detine pachetul majoritar prin Ministerul Transporturilor, s-a intrunit la inceputul anului pentru a vota singurul punct aflat pe ordinea de zi: bugetul institutiei. Pe 17 ianuarie, reprezentantii statului in AGA au fost de acord cu proiectia financiara ce prevedea venituri de 16,613 milioane de lei si cheltuieli in aceeasi suma, din care 10,784 milioane de lei cheltuieli de personal.

Reprezentantul Fondului Proprietatea in AGA nu a semnat hotararea. Fondul detine 20% din actiunile societatii controlate de Ministerul Transporturilor.

Bugetul societatii nationale a fost aprobat de Executiv prin Hotararea Nr. 173 din 23 februarie 2011, documentul fiind publicat in Monitorul Oficial 162 din 7 martie 2011 (M. Of. 162/2011).

Pe 24 februarie Fondul a contestat insa in instanta, la Tribunalul Constanta, hotararea AGA in care a fost adoptat bugetul Aeroportului Kogalniceanu. In luna mai, dupa 3 amanari, instanta a ramas in pronuntare, iar la inceputul acestei luni, dupa alte doua termene de pronuntare amanate, a decis sa admita „actiunea formulata de reclamanta S.C. Fondul Proprietatea SA în contradictoriu cu pârâta S.N. Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta SA”.

Tribunalul a decis totodata "comunicarea hotarârii de anulare a hotararii catre Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Constanta, în vederea mentionarii hotarârii în registrul comertului si publicarii în Monitorul Oficial al României".

Alte victorii impotriva deciziilor Executivului

Fondul Proprietatea a reusit sa obtina in ultima perioada mai multe victorii importante in batalia purtata in instante cu Ministerul Economiei. In prima dintre confruntari, prin decizia instantei din Gorj, a fost suspendata hotararea AGA de la CE Turceni privind fuziunea si infiintarea gigantilor energetici. Ministerul Economiei doreste fuziunea societatilor din energie pe care le controleaza in scopul crearii a doua companii gigant, iar Fondul Proprietatea se opune acestui demers. Acelasi Tribunal a admis luna trecuta cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea hotararilor pronuntate si de AGEA Complexului Energetic Rovinari din 19 noiembrie 2010, in dosarul 6134/95/2011, in care parat este Complexul Energetic Rovinari.

Fondul a reusit sa suspende, la finele anului 2010, tinerea sedintei AGA la Complexul Energetic Craiova, in care figura, pe ordinea de zi, aprobarea unei fuziuni in scopul crearii celor doi giganti din domeniul energiei. Tot anul trecut, in decembrie, sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a admis cererea de emitere a unei ordonante presedintiale prin care a fost suspendata hotarârea AGA Hidroelectrica, în care reprezentantii statului votasera în favoarea crearii a doua companii energetice nationale, ce ar fi comasat principalii producatori de electricitate si carbune.

In ianuarie, Fondul a obtinut o alta ordonanta presedintiala care suspenda hotarârea de fuziune luata în AGA Nuclearelectrica.

Fondul a fost asistat în batalia juridica declansata împotriva Executivului de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A). Echipa PN&A a inclus oameni din departamentele de litigii, corporate si taxe, si a fost coordonata de Ciprian Dontu, avocat asociat coordonator al Departamentului de Litigii, Alexandru Ambrozie, avocat asociat si Mihaela Pohaci, consultant fiscal asociat si coordonator al Popovici Nitu & Asociatii Tax SRL. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional