Press Reviews

Stoica, avocatul de la Popovici Nitu: România ar trebui sa îsi joace mai bine cartea ivita de evenimentele din jur

Ziarul Financiar | 28 Ianuarie 2015

Razboiul din Ucraina si cresterea costurilor din China ar trebui transformate de România în avantaje competitive, sustine Bogdan Stoica, partener al casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, dar pentru ca acest lucru sa se întâmple este necesara deblocarea investitiilor în infrastructura si o regândire a sistemului de învatamânt din care a disparut în ultimele decenii pregatirea practica.

PNSA

„Ar trebui să jucăm mai bine cartea ivită de evenimentele din jurul nostru. Ţinând cont de situația din Rusia, dar şi de faptul că în anumite provincii din China salariul minim a ajuns mai ridicat decât în România, s-ar putea delocaliza multe investiții către piața locală. România este în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că nu se plăteasc taxe în spațiul comunitar, costurile de transport sunt mult mai scăzute, iar evoluția justiției din ultima perioadă este încurajatoare“, a declarat Bogdan Stoica.

Infrastructura rutieră şi feroviară a României continuă să fie două pietre de moară care descurajează investitorii, iar o bună parte din forța de lucru calificată a emigrat în căutarea unor salarii mai mari. „Infrastructura este esențială. Nu poți spera la nicio investiție dacă nu deschizi căile de transport. Apoi, educația este funda­men­tală. Investitorii s-au obişnuit să îşi instru­iască singuri angajații, dar acest lucru se întâmplă după ce au o masă critică de proiecte. Până atunci, trebuie să le asiguri un minim de angajați calificați. Toți spun că dispariția şcolilor profesionale este o ca­tas-trofă, motiv pentru care sunt investitori care şi-au organizat propriile şcoli de sudori.“

După boom-ul imobiliar şi cel al investițiilor eoliene, în ultimii ani avocații au avut o activitate în creştere pe zona de agricultură, unde marile fonduri de investiții au început să cumpere zeci de mii de hectare de teren pentru a le da în arendă şi a câştiga din creşterea în timp a prețurilor. Creştere care în cele mai multe cazuri s-a şi materializat în ultimii ani.

„Sectorul agricol duduie, ținând cont că prețurile s-au dublat în ultimii patru ani de la 1.700 - 1.800 de euro/hectar la 3.800 - 4.000 de euro/hectar. Terenurile dinspre Cons­tanța sunt chiar mai scumpe deoarece costurile de transport spre port sunt mai mici. În acelaşi timp, peste acest nivel sunt şi terenurile din câmpia Dunării, unde solul este foarte bun, inclusiv datorită faptului că unele loturi nu au fost cultivate mai bine de zece ani.“

Pe lângă marile fonduri de investiții, în ultimii ani a început să se dezvolte şi o pătură nouă de agricultori cu ferme de ordinul sutelor de hectare, pe măsură ce procesul de comasare a terenurilor se intensifică.

„Alături de schimbările de legislație, fărâmițarea loturilor este cea mai mare nenorocire din agricultura româ­nească. Străinii cumpără doar terenuri comasate, suprafețe care de cele mai multe ori depăşesc 1.000 de hectare. Partea bună este că se ocupă de teren şi plătesc taxe. Au venit în ultima perioadă mulți arendaşi din Franța sau Olanda care exploatează ferme de 300 de hectare şi a început să se ridice şi o nouă pătură de arendaşi români care s-au industrializat şi devin competitivi. Important este ca terenurile să fie lucrate, că de plecat nu pleacă nimeni cu pământul din țară.“

Sectoare precum comerțul modern - supermarketuri şi magazine de bricolaj -, dar şi serviciile medicale, care au înregistrat o creştere semnificativă în ultimul deceniu, îşi vor continua consolidarea. Avocații firmei Popovici Nițu & Asociații au fost implicați în două dintre cele mai mari tranzacții semnate în ultimii ani în sectorul de retail, şi anume, preluarea BauMax de către Leroy Merlin, respectiv achiziția de către Auchan a unui pachet de 20 de magazine Real.

Totodată, firma coordonată de Florian Nițu şi Ernest Popovici a asistat Auchan şi la achiziția unui pachet de 12 proiecte formate din hipermarketuri şi galerii comerciale, tranzacție ce a primit recent avizul Concurenței.

Popovici Nițu & Asociații este una dintre cele mai mari case de avocatură de pe piața locală, cu o echipă de zece parteneri şi 80 de avocați specializați în special în zona consultanței pentru tranzacții.

„Pare să se simtă un suflu nou şi sper să beneficiem şi noi de programele europene de stimulare a economiilor, astfel încât să crească investițiile infrastructură. Totodată, este important să fie linişte şi problemele din alte colțuri ale lumii să rămână acolo“, a conchis Bogdan Stoica.

Ce a mai spus Bogdan Stoica despre...

Sectorul energetic
„Nu mai cred în marile proiecte de energie, precum hidrocentrala de la Tarnița sau reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Creşterea cererii de energie va fi slabă, iar potențialul de export este limitat. România a pierdut trenul în acest sector.“

Domeniul IT
„Ne-am dezvoltat bine în ultima perioadă în zona de IT deoarece avem creiere şi talent pentru acest sector. Se vor vinde în continuare start-up-uri, sunt nişe noi care apar în fiecare zi. Fondurile de investiții au început să caute foarte mult IT deoarece este un domeniu fără de care nu se mai poate dezvolta niciun alt sector. Caută «cai de cursă» pe care să îi ajute şi să crească împreună.“

Piața bancară
„Băncile se apropie de finalizarea procesului de curățare a bilanțurilor şi vor fi nevoite să acorde finanțări. În ultimii ani, focusul a fost în special pe procesul de curățare. Totodată, cred că vor mai dispărea nişte bănci.“

Autor: Cristi Moga
Sursă: ZF

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2015

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional