Press Reviews

Fondul Proprietatea face primul pas spre blocarea investitiei Hidroelectrica in Cablul Submarin Romania-Turcia. Tribunalul admite sesizarea CJUE

Bizenergy | 09 Iulie 2015

Tribunalul Bucuresti a admis cererea Fondului Proprietatea de sesizare a Curtii de Justitie a UE (CJUE) pe calea intrebarii preliminare prin care se solicita Curtii a stabili daca investitia Hidroelectrica in proiectul Cablului Submarin Romania-Turcia este sau nu ajutor de stat, precum si pentru a stabli daca se incalca principiul de drept European al separarii productiei de distributia de energie. Avocatii Popovici Nitu & Asociatii, care asista Fondul Proprietatea in acest dosar, au aratat ca Hidroelectrica este producator de energie si nu poate investi intr-un transportator, asa cum ar fi societatea care gestioneaza Cablul.

PNSA

Reamintim ca acționarii Hidroelectrica au fost convocați la finele anului trecut să aprobe participarea societății la compania de proiect “HVDCC România-Turcia” SA prin subscrierea şi vărsarea echivalentului în lei a unui număr de două milioane de acțiuni cu valoarea nominală de un euro.

“Admite cererea reclamantei privind sesizarea CJUE în procedura trimiterii preliminare prevăzută de art. 267 din TFUE. Sesizează CJUE cu următoarele întrebări preliminare: În înțelesul art. 107 TFUE participația unei societăți româneşti cu capital de stat la capitalul unei societăți mixte este echivalentă unui ajutor de stat supus notificării prevăzut de art. 108 TFUE? Este o finanțare de stat , are caracter selectiv şi poate afecta schimburile concurenței statale membru UE? Această participație a unei societăți cu capital de stat, producătoare de energie electrică, poate şi considerată că încalcă principiul separării sistemelor de transport şi operatorilor de transport şi de sistem instituit prin art. 9 din Directiva 209/12/CE privind normele instituite pentru piața internă a energiei electrice?”, se arata in decizia postata saptamana trecuta pe portalul instantelor de judecata.

Discuțiile dintre România şi Turcia privind construirea unui cablu submarin pentru transportul electricității prin Marea Neagră au început în 2006. La acea dată, investiția era evaluată la 400-500 milioane de euro. Discutiile au fost reluate recent.

Suma estimată în prezent pentru dezvoltarea liniei de transport submarin a energiei este estimata la cca. 1 miliard de euro, pentru o durată anticipată a proiectului de cinci ani.

Transelectrica şi firma italiană Prysmian PowerLink au anuntat lunile trecute ca vor forma o echipă de experți şi specialişti care să elaboreze studii şi analize ale implicațiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanțării şi construirii unei rețele submarine de transport a energiei electrice între România şi Turcia.

Asistenta juridica in realizarea acestui proiect va fi asigurata de firma de avocatura Tonucci din Italia – care are un birou si la Bucuresti, iar consultantul financiar este Unicredit.

Proiectul include elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea investiției și punerea acesteia în aplicare.

Sursă: Bizenergy

Articol publicat în ediția online a Bizenergy din data de 09.07.2015

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional