Press Reviews

Cristian Popescu Avocat Asociat, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Avem 5 comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul

Ziarul Financiar | 17 Octombrie 2016

Procesul de cadastrare totală a terenurilor nu va fi finalizat nici în 10 de ani în condițiile în care acum avem cinci comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul, a declarat Cristian Popescu Avocat Asociat, Popovici Nițu Stoica & Asociații, în cadrul conferinței ZF Agrobusiness.

PNSAZF AGROBUSINESS 2016

"În România se legiferează tot mai prost. Iar agricultura pare un pic dereglementată sau reglementat birocratic, invechit, focusat mai mult pe o perspectivă de protecție socială decât de claritate şi a sprijini pe cei care lucrează în domeniu."

Legea 321 nu va incuraja producătorii români. Este o formă fără fond.

Legea cadastrului, sunt pesimist şi despre ea şi nu văd finalizată nici în 10 de ani cadastrarea totală a terenurilor. Avem 5 comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul. Plus că ar trebui să discutăm şi de comasare în agricultură.

Prin lege, 8 mil de hectare s-au dus la 3 mil de proprietari, iar România e singura țară din Europa cu potențial agricol care nu are o lege a comasării.
Nimeni nu are interesul dea avea o situație clară a suprafețelor agricole. Un motiv este delăsarea, incompetența, mare parte din fondurile UE, din subvenții, pe suprafețe au fost eludate. Există terenuri cu dublă evidență. Apoi este gradul mare de fragmentare, sunt milioane de loturi cadastrale, proprietarii inițiali nu mai sunt în viață, alții au emigrat, şi e greu să aducă acte.

Dacă tot se discută de legea cadastrului ar trebui să se discute şi de comasare. Ce costuri presupune să te duci cu tractorul la 5 loturi de teren divizate prin diferite sate? E nevoie şi de comasare administrativă, astfel încât o parte din cetățenii dintr-o comună să poate ceară comasarea terenurilor lor ca să fie mai uşor de exploatat. Un producător are nevoie de o situație clară a terenurilor şi de finanțare.

Am un client care vrea să acceseze nişte fonduri pentru o fermă şi ne lovim de o birocrație şi o lipsă de înțelegere a businessului incredibilă. Nu ai cu cine discuta. Singurele întrebări pe care le primim sunt de ce a vândut în țara lui, de ce nu îl ajută banca din țara lui, când se coc fructele lui, dacă e un escroc?

Contractele forward, le recomand fermierilor să le folosească. Majoritatea decid să vândă doar la momentul culesului. În SUA s-a făcut prin anii 70 training masiv pentru ca fermierii să înțeleagă ce e un contract forward. Să contractezi recolta din decembrie, să vezi prețurile şi să prinzi un preț bun, chiar dacă recoltezi în iulie. Este un mod de a reduce riscul.

Autor: Roxana Rosu
Sursă: ZF

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional