Press Reviews

Ductil Buzău se îndreaptă spre americanii de la Lincoln Electric. Popovici Nițu Stoica & Asociații și Kinstellar, în bucla locală a unei mega-tranzacții

BizLawyer | 01 Aprilie 2017

La nivel global, cumparatorul este asistat in aceasta achizitie de firma internationala de avocatura Jones Day si de J.P. Morgan Securities LLC (financial advisor).

Lincoln Electric, lider mondial în proiectarea, dezvoltarea şi fabricarea produselor pentru sudura cu arc electric, a semnat un Memorandum of Understanding (MoA) și a intrat în negocieri exclusive cu Air Liquide, liderul mondial în gaze, tehnologii şi servicii pentru industrie şi sănătate, pentru achiziția diviziei  Air Liquide Welding. Tranzacția asteaptă acordul final și definitiv al părților și este supusa condițiilor obișnuite de finalizare, în care intră și procesul de "informare-consultare" cu organismele reprezentative ale angajaților și aprobarea autorităților de concurență. Valoarea tranzacției nu a fost dezvaluită în această etapă. 

PNSA

Pe piata locala, Air Liquide Welding, divizie a gigantului Air Liquide, controleaza firma Ductil SA din Buzau, lider pe piata romaneasca de sudare si taiere. Societatea Ductil SA a fost integrată Grupului Air Liquide Welding în 1999, printr-una din firmele integral detinue, Fro Italia. Ductil este în prezent cel mai mare producător european de electrozi de sudare şi cea mai importantă fabrică de electrozi din Grupul Air Liquide Welding.

Potrivit informatiilor BizLawyer, americanii de la Lincoln Electric au mandatat pe piata locala firma de avocati Popovici Nițu Stoica & Asociații sa se ocupe de toate aspectele acestei tranzactii. La nivel global, cumparatorul este asistat in aceasta achizitie de firma internationala de avocatura Jones Day si de J.P. Morgan Securities LLC (financial advisor). 

Air Liquide lucreaza in aceasta tranzactie cu firma de avocatura Kinstellar. Pe piata locala, Air Liquide este client traditional pentru Kinstellar.

Cele doua firme de avocatura s-au mai intalnit, in urma cu patru ani, intr-o alta tranzactie legata de actiunile Ductil Buzau. 

Kinstellar a oferit atunci consultanță Air Liquide Welding, acționar al companiei Ductil Buzău, în cadrul cumpărării unui pachet de 16,5% din acțiunile Ductil Buzău de pe piața Rasdaq, prin intermediul a două tranzacții speciale (negociate în afara pieței), pentru suma de 33,33 milioane lei (7,5 milioane euro). 

Avocatii Popovici Nitu Stoica & Asociatii au fost atunci consultantii fondului de investitii Broadhurst care si-a facut exit-ul din Ductil. 

Despre Ductil
SC Ductil SA a fost înființată în 1964, sub denumirea de Întreprinderea de Sârmă şi Produse din Sârmă Buzău. În 1968 s-au pus bazele secției de electrozi, iar în 1999 a fost privatizarea, când Ductil a devenit parte integrată a Grupului Air Liquide Welding, printr-una din firmele componente, FRO Italia.  In acest moment, Ductil SA este controlata de FRO-AIRLIQUIDE WELDING ITALIA S.P.A care detine 97,0592% din capitalul social al acesteia. Restul de 2,9408% din capitalul social al societii este detinut de catre AIR LIQUIDE WELDING (ALW S.A.)

Ductil SA Buzău a avut în 2015 afaceri de 180 mil. lei şi aproape 400 de salariați. În prezent, fabrica Ductil Air Liquide din Buzău este prima de acest profil pe Europa şi a 3-a în lume. 

Air Liquide Welding are peste 2.000 de angajati in întreaga lume și a realizat în 2016 o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro. Air Liquide are peste 50.000 de angajați in 80 de țări si un portofoliu de peste 2 milioane de clienți si pacienți. Grupul francez de gaze industriale se va concentra dupa finalizarea acestei tranzactii pe activitatile de Gaz & Servicii, ca urmare a achiziției grupului american Airgas – la finele anului trecut, pentru 12,5 miliarde de dolari - precum și cu privire la punerea în aplicare a programului său de afaceri NEOS pentru perioada 2016-2020, a precizat Air Liquide într-o declarație remisa presei la inceputul lunii martie. 

În 2016, Lincoln Electric a generat venituri de 2,3 miliarde $, mai mult de 80% din cifra de afaceri fiin legata de piata continentului nord american. Grupul are 47 site-uri industriale, inclusiv operațiuni și societăți mixte în 19 țări, și acoperă 160 de țări prin intermediul rețelei sale de distribuție. 

Kinstellar este o firmă regională independentă de avocatură, creată in noiembrie 2008 pentru a oferi consultanță companiilor şi instituțiilor financiare din țările Europei Emergente, Turcia si Asiei Centrale.  Kinstellar oferă expertiză în dreptul corporatist / fuziuni & achiziții, drept bancar şi finanțări de proiecte, drept imobiliar, litigii/arbitraje, restructurări şi insolvență, energie, media şi IT, private equity şi dreptul concurenței.  

Popovici Nitu Stoica & Asociatii este una dintre cele mai puternice si discrete firme din Big4-ul avocaturii de busines din Romania. Casa de avocati s-a clasat constant pe primul loc in topul consultantilor juridici din tranzactiile de tip M&A de pe piata locala in ultimii ani si a fost recunoscuta drept Firma de Avocatura a Anului in Romania  de către prestigioasa publicație britanică The Lawyer, în cadrul Galei Premiilor Europene The Lawyer 2012.

Autor: A. D.
Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 06.06.2017

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional