Press Reviews

Finanțare de 400 mil. USD de la un consorțiu bancar pentru un grup cu activități și în România. Artur Cox și avocații PNSA, de partea băncilor, DLA Piper a asistat clientul împrumutat

BizLawyer | 21 Septembrie 2017

Origin Enterprises, grup irlandez care a intrat in 2015 in Romania prin achizitia unor companii locale, a obtinut de la un grup de banci un imprumut de 400 mil. dolari.

Un grup irlandez care a achizitionat in urma cu doi ani doua companii romanesti din domeniul agricol a obtinut o finantare de 400 de milioane de dolari de la un consortiu bancar. Tranzactia a fost asistata de firma irlandeza Artur Cox, care a actionat pentru finantatori si DLA Piper, pentru grupul imprumutat. Pe piata locala, potrivit informatiilor BizLawyer, Artur Cox a lucrat cu avocatii Popovici Nitu Stoica & Asociatii.

Origin Enterprises, grup irlandez care a intrat in 2015 in Romania prin achizitia unor companii locale, a obtinut de la un grup de banci un imprumut de 400 mil. dolari. Potrivit informatiilor extrase din presa internationala, dupa ce si-a vandut participatia de 32% in Valeo Food Group intr-o tranzactie (asistata de avocatii Brown Rudnick LLP) de 86 de milioane de euo, Origin a facut anul trecut mai multe achizitii, firma fiind astazi prezenta in Marea Britanie, Polonia, Romania si Ucraina. Asistat de avocatii DLA Piper, grupul irlandez a preluat in vara lui 2015 distribuitorii de produse agricole Redoxim din Timişoara şi Comfert din Bacău (vanzator asistat de Biris Goran), pentru 54,5 milioane de euro si a cumparat producatorul polonez de aplicatii pentru micro-nutritie Kazgod Group pentru 22,4 millioane de euro.

Grupul Origin are în spate o companie elvețiană din industria alimentară și un fond ce administrează active de 30 miliarde de dolari. Origin Enterprises PLC este listată la bursele de valori din Londra şi Dublin şi are sediul în Dublin, Irlanda. Furnizor de îngrăşăminte, semințe, produse de protecție a culturilor, dar şi de know-how în domeniu, Origin Enterprises are o cifră de afaceri de peste 1,4 miliarde euro şi o efective de peste 1.500 de angajați.

Companiile deținute local de Origin Enterprises au scheme de personal cumulate de aproximativ de 370 de angajați și 3.900 de clienți din rândul fermierilor. Comfert și Redoxim, companiile locale ale Origin Enterprises, concurează local cu Alcedo, Agricover, Brise Group sau RodBun.

România are o suprafață agricolă mare şi este amplasată strategic în Europa, motiv pentru care investitorii din agribusiness vor continua să vină aici, este de părere Hugh Beirne, manager şi coproprietar al companiei Avalon Comp.

„Companiile din România şi piața de aici sunt în continuare atractive pentru investitori. Cu o amplă sursă de hrană produsă local, fermierii care se ocupă cu creşterea animalelor vor continua să investească aici“, a spus antreprenorul care a stat înspatele mega-tranzacției de peste 50 de milioane de euro prin care grupul irlandez Origin Enterprises, cu venituri anuale de 1,4 mld. euro, a preluat „la pachet“, în vara anului trecut, businessurile antreprenoriale specializate în distribuția de inputuri agricole Redoxim Timişoara şi Comfert Bacău.

Autor: Maria Teodoru
Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 21.09.2017

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional