Press Reviews

Popovici Nițu Stoica & Asociații a participat la conferința PRIA Public Procurement privind Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice

PRIA events | 08 Noiembrie 2017

S-a discutat despre achizitiile publice în sectoare precum: construcții, IT&C, energie, mediu, sanatate și farma, auto, asigurari, financiar-bancar și nu numai.

În cadrul conferinței s-a discutat despre Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice, măsurile și noutățile legislative pe care le au în vedere Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională pentru Achiziții Publice în vederea stimulării mediului de business.

PNSA
Popovici Nițu Stoica & Asociații a participat la conferința PRIA Public Procurement privind Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice

Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice este un document pentru reformarea sistemului național de achiziții publice în perioada 2015-2020. Dezvoltarea strategiei reprezintă o etapă crucială în vederea reformării sistemului românesc de achiziții publice, deoarece stabilește o viziune comună, într-un moment cheie, în care noile directive în domeniu propun statelor membre trecerea la o noua paradigmă, în contextul în care achizițiile publice devin instrumentul principal de deblocare a creșterii economice la nivel european. Lectorii invitați au fost: Bogdan PUŞCAŞ – Preşedinte Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP); Bogdan CHIRIȚOIU– Preşedinte, Consiliul Concurenței; Cristian ERBAȘU – Președinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC); Mihaela ION – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații; Ramona PENTILESCU – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații; Mihai MATEI – Vicepreședinte, Asociația Patronală a Industriei de Software și Soluții (ANIS); Bogdan LEHEL-LORAND – Consilier de Soluționare în cadrul (CNSC); Silvia VLĂSCEANU – Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Bogdan CHIRIȚOIU – Presedintele Consiliului Concurenteti a declarat în cadrul conferinței PRIA Public Procurement: ‘’Ne sperie bine, ne îngrijorează abordarea. Multe autorități locale vor să-și creeze singure firme proprii care să gestioneze unele dintre serviciile la nivel local (fără licitație n.r.). Din păcate, pentru România, Directiva este foarte bună pentru Germania, dar nu sunt convins că este bună pentru România, dar e aceeași Directivă pentru cele 28 de state membre și permite acest lucru”, a spus Chirițoiu.

El a punctat că Directiva „o fi bună pentru țări vestice cu o disciplină mai bună a administrației, dar în România ne creează îngrijorări”.

Bogdan PUŞCAŞ – Preşedintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), a declarat în cadrul conferinței PRIA Public Procurement:

„În speța controlului ex-ante, (reforma instituției n.r.) va conduce la o abordare partenerială. Nu va mai fi ceea ce spune astăzi Ordonanța 30 și celelalte texte, un control intruziv, în care Agenția Naționlă dedică timp, stabilește termene, face calendare sau decide dacă activitatea Comisiei de evaluare este conformă sau nu. Se va face uniformizarea controlului ex-ante, dispariția acelor diferențe majore între validarea documentațiilor și observarea pe perioada evaluării ofertelor”.

El a precizat că în circuitul interministerial se află două proiecte de modificare a unor texte pe achiziții publice.

„Ne aflăm la un an și jumătate de la adoptarea pachetului legislativ de transpunere a celor 3 directive și de reinterpretare a Directivei privind remediile la un moment de cotitură, pe care îl sintetizăm prin nevoia de simplificare, recalibrare și retraducere a unor concepte pe care le-am simțit în acest an și jumătate ca nefiind suficient de funcționale, adaptate la ceea ce avem nevoie în viața de zi cu zi. Din acest motiv suntem în promovarea pe circuitul interministerial a două inițiative, una dintre ele fiind Ordonanța de modificare a unor texte legislative în domeniul achizițiilor publice și încă o Ordonanță de reorganizare și de reformare a sistemului de control ex-ante. Vreau să afirm angajamentul Guvernului pentru promovarea acestor măsuri de simplificare, transparentizare și fluidizare a legislației în domeniul achizițiilor publice”, a precizat oficialul ANAP

Mihaela ION – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații a declarat în cadrul conferinței PRIA Public Procurement:

"În contextul activității intense a Consiliului Concurenței în domeniul licitațiilor, al amenzilor aplicate pe acest sector şi al cauzelor legale de excludere a societăților din cadrul licitațiilor pe motivul distorsionării concurenței, creşte importanța programelor de conformare. Fiecare societate, cu atât mai mult cele care participă la licitații, ar trebui să implementeze un astfel de program de conformare cu legislatia concurențială. Importanța implementării acestui program de conformare cu legislația concurentială creşte şi mai mult în contextul actual în care, în eventualitatea în care autoritățile contractante ar reține în sarcina societăților existența unui caz de excludere din cadrul respectivelor licitații, aceste programe ar putea fi invocate ca dovadă a remedierii conduitei profesionale. Totodată, pentru a fi evitate eventualele interpretări excesive cu privire la cazurile de excludere din procedurile de achiziție pe motivul distorsionării concurenței, ar fi utilă emiterea de către Consiliul Concurentei a unor instrucțiuni având ca target de data aceasta autoritățile contractante".

Ramona PENTILESCU – Managing Associate, Popovici Nițu Stoica & Asociații a declarat în cadrul conferinței PRIA Public Procurement:

"Reglementarea actuală a cazurilor de excludere din procedurile de achiziții publice lasă loc unor interpretări mult prea largi şi pune pe umerii autoritătilor contractante o sarcină mult prea împovărătoare cu consecințe extrem de grave asupra societătilor luate individual şi industriilor la nivel global. Deschiderea spre dialog a instituțiilor implicate – ANAP și Consiliul Concurenței – manifestată în cadrul acestei conferințe, reprezintă un semn bun pentru demararea acțiunilor de remediere a situației. În acest sens, sunt încurajatoare atât declarațiile domnului Președinte al ANAP – potrivit cărora modificarea reglementării cazurilor de excludere referitoare la comiterea unor abateri profesionale grave este avută în vedere în sensul clarificării că acestea pot opera doar în cazul existenței unei hotărâri judecătorești definitive – cât și declarațiile Președințelui Consiliului Concurenței – care a recunoscut necesitatea clarificării cadrului legal aplicabil excluderii din procedura de atribuire, cel puțin prin emiterea de linii directoare în sprijinul autorităților contractante. Având în vedere gravitatea efectelor aplicării sancțiunii de excludere din procedurile de atribuire, considerăm oportună și analizarea modificării cadrului legal prin transferarea dreptului de decizie asupra excluderii de la autoritatea contractantă către un organism/comitet organizat la nivel central și format din persoane/instituții având capacitatea instituțională de a evalua aceste cazuri (exemplu – modelul Comisiei Europene)".

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional