Press Reviews

Florian Nițu, casa de avocatură Popovici, Nițu, Stoica & Asociații: Urmează tranzacțiile de 1 mld. euro. România este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“

Ziarul Financiar | 29 Ianuarie 2018

INTERVIU
Piața de fuziuni şi achiziții a avut anul trecut o valoare totală de 4-4,6 miliarde de euro, conform estimărilor companiei de audit şi consultanță Deloitte. Cea mai importantă mutare a venit din energie şi a avut o valoare de 401 milioane de euro.

PNSA

Florian Nițu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Nițu, Stoica & Asociații: Uităm mereu, dar România este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“, cu 10% impozit pe venit, 16% pe profit şi 5% pe dividende. Acestea sunt o combinație foarte favorabilă atât pentru start-up, business development în general, cât şi pentru mari achiziții. Vedem deja achiziții montate în jurul unor societăți holding româneşti sau înființate în România.

Avocatul Florian Nițu, ma­naging partner al casei de avocatură Popovici, Nițu, Stoica & Asociații, afirmă că sunt mai mulți jucători globali, strategici sau fi­nan­ciar-institu­țio­nali care se uită la opor­tu­nități în România sau care, cel putin indirect, au făcut recent sau sunt în curs să facă achiziții, să lanseze proiecte.

Perioada 2015-2017 a fost una dintre cele mai bune pentru piața de fuziuni şi achiziții din România. Creşterea consumului pe de-o parte şi a economiei în ansamblul său au făcut ca investitorii – strategici şi financiari – să îşi întoarcă privirea către România.

Doar anul trecut pe piața din România s-au semnat mutări de 4-4,6 mld. euro, unul din­tre cele mai bune niveluri de până acum, în urcare cu 15% comparativ cu 2016, potrivit Deloitte.

„Uităm mereu, dar România este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“, cu 10% impozit pe venit, 16% pe profit şi 5% pe dividende. Acestea sunt o combinație foarte favorabilă atât pentru start-up, business development în general, cât şi pentru mari achiziții. Vedem deja achiziții montate în jurul unor societăți holding româneşti sau înființate în România“, adaugă Florian Nițu.

El adaugă că o verificare atentă, industrie cu industrie, sector cu sector, a jucătorilor globali cu prezență în România ar arăta că exită o tendință generală de extindere sau de consolidare a prezenței de pe piața locală. Florian Nițu face referire la companiile care sunt prezente fie prin reprezentanță, prin distribuitor sau partener local.

În al doilea rând, România oferă încă, în mai toate industriile, în mai toate sectoarele, posibilități de creştere organică, fie pentru că le-am ratat anterior - infrastructura mare tot va fi făcută -, fie că nu le-am epuizat – alfabetizarea financiară sau retailul online au încă un spațiu natural masiv de expan­siune. Acestea sunt două dintre exemplele oferite de avocat.

„De câțiva ani România are apartenențe politice şi instituționale internaționale solide şi, mai recent, garanții de securitate cum n-a avut niciodată. În business, investițiile mari şi angajamentele pe termen lung pur şi simplu nu se fac în absența acestor garanții. De acum această piedică nu mai există.“

El mai spune că este efervescență în mai toa­te industriile, la mai toate nivelurile. Printre exemple, avocatul aminteşte de in­dus­trial, logistică, distribuție, unde vede un adevărat vertij de proiecte noi.

În pharma & healthcare procesul de con­solidare națională e foarte intens încă, iar cei consolidați, cel puțin în parte, vor face prin fuziuni, vânzări sau achiziții pasul către integrare europeană. „Ca să nu mai vorbesc de zona IT, în particular software, unde avem de-a face cu o dinamică specială.“

Alte domenii pe care pariază avocatul sunt industriile şi sectoarele relevante pen­tru marile proiecte de infarstructură (con­strucții, lo­gistică & industrial), imobiliarele (în prin­ci­pal la nivelul liderilor de piață – office, retail, in­dustrial – „unde vom vedea schim­bări mari în cursul acestui an/anilor ur­mători“), ener­gie, industrie chimică şi bunuri de folosință îndelungată.

„Am mai spus-o, o repet, urmează tranzacțiile de 1 miliard plus! De euro“, crede Florian Nițu. În telecomunicații, în energie şi în imobiliare sunt câteva afaceri, portofolii sau rețele care se încadrează în această eva­luare şi care au atins punctul de maximă ex­pan­siune posibilă cu mijloace lo­cale/interne, adau­gă el. „Preluarea acestora de către jucă­tori globali este de dorit, din toate punctele de vedere.“

România nu a mai avut de multă vreme o mutare de un miliard de euro pe piața fuziunilor şi achizițiilor, iar jucătorii din domeniu o doresc de mai mulți ani, dar sunt încă prudenți în afirmații privind momentul şi domeniul.

Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacții de peste un miliard de euro – preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziția de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGas – cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.

Înființată în anul 1995, casa de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații numărăpeste 80 de avocați şi consultanți, din care 15 avocați asociați. Este unul dintre cei mai importanți jucători din avocatura de business locală.

Sursă: Ziarul Financiar
Autor: Cristina Rosca

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.01.2018

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional