Press Reviews

Popovici Nitu & Asociatii vine langa jucatorii din Top 3. Secretele avansului de 30%: proiecte noi, clienti straini, niciun contract cu statul

Bizlawyer, 22 Februarie 2011

Firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii a avut un parcurs de exceptie in 2010 si este gata sa urce pe podiumul celor 3 firme care domina de ani buni piata avocaturii de business. Anul trecut, pe fondul generalizat al scaderii incasarilor societatilor aflate la varful piramidei avocaturii de business, Popovici Nitu & Asociatii a reusit o crestere a afacerilor cu aproape o treime, pana la 9,1 milioane de euro, veniturile fiind obtinute exclusiv de la clienti privati. In aceste conditii Popovici Nitu si Asociatii ataca a treia pozitie din Top 3, pe care acum se afla Musat & Asociatii, la o “distanta” de numai 1,4 milioane de euro.

Florian Nitu / Ernest Popovici

Avantul avocatilor de la Popovici Nitu & Asociatii (PNA), intr-o perioada in care majoritatea firmelor de avocati au facut eforturi pentru a pastra afacerile la nivelul anului anterior, se explica in primul rand prin numarul de proiecte noi in majoritatea ariilor de expertiza, inclusiv in Fuziuni & Achizitii sau Imobiliar, in care, la nivelul pietei,
s-a constatat un trend descendent.

BizLawyer a aratat in urma cu cateva zile ca PNA a incheiat anul trecut cu incasari de 9,1 milioane de euro, cu o crestere de aproximativ 30% fata de cele obtinute in 2009. “Incasarile provin exclusiv de la clienti privati”, a nuantat acum pentru BizLawyer Florian Nitu (foto, medalion stanga), managing partner al firmei de avocatura. El contrazice astfel teoria lansata de Catalin Baiculescu, co-managing partner al firmei Musat & Asociatii, care a afirmat saptamana trecuta pentru BizLawyer ca “ în contextul scaderilor din domeniul privat, cresteri - inclusiv în avocatura - pot exista doar beneficiind de contracte cu statul”.

In pofida crizei, noi am ramas in continuare probabil una dintre putinele firme care activeaza în zona avocaturii de business fara a avea contracte cu statul roman, reusind sa gasim surse de crestere pe zona privata, in special prin atragerea mai multor proiecte. Singurul client care a fost în zona de interes guvernamental, dar care s-a „privatizat” intre timp, este Fondul Proprietatea, pentru care continuam sa lucram si sub managementul Franklin Tempelton”, a subliniat Florian Nitu.

De unde au venit banii

Coordonatorul firmei Popovici Nitu & Asociatii a explicat ca aproximativ 80% din cifra de afaceri este generata de clienti straini, aici fiind incluse si filialele din Romania apartinand unor grupuri straine. “Restul de 20% provine de la investitori/intreprinzatori locali activi in principal in domeniul IT, farmaceutic, piata de capital si constructii”, a precizat managing partner-ul firmei de avocati.

In 2010, veniturile din Fuziuni & Achizitii si Imobiliar au fost similare perioadei 2008-2009. “Am crescut insa mult pe Litigii & Arbitraje, Energie, Competitie si Taxe”, arata Florian Nitu. Pe arii de practica, structura veniturilor arata astfel: Fuziuni & Achizitii - 17%, Litigii & Arbitraj - 16%, Imobiliar, PPP - 15%, Corporate & Commercial - 10%, Energie & Resurse Naturale - 9%, Bancar, Finantari & Piete de Capital - 9%, Comunicatii electronice, IT & Media - 5%, Competitie - 7%, Taxe - 7%, Dreptul muncii - 4%, IP & Copyright - 1%.

Firma de avocati a asistat anul trecut proiecte de finantari noi, de cca 365 de milioane de euro, astfel:
115.000.000 euro – in real estate, 100.000.000 euro – in domeniul transporturilor, 120.000.000 euro pentru proiecte in constructii si energie, 15.000.000 euro in domeniul medical si 15.000.000 euro in domeniul agriculturii. Valoarea insumata a litigiilor in care firma a asistat si reprezentat clienti anul trecut este de o jumatate de miliard de euro, reprezentand clienti precum Immofinanz, Ferrari SpA, ArcelorMittal, SIVECO, Hidroconstructia sau Fondul Proprietatea.

Tranzactii semnificative

Printre cele mai importante tranzactii in care firma a fost, in 2010, consultantul uneia dintre parti, pot fi amintite:

  • Asistarea Aviva in legatura cu investigatiile Consiliului Concurentei privind un presupus cartel de fixare a preturilor si alocare a clientilor pe piata pensiilor private.
  • Asistarea ArcelorMittal in legatura cu investigatiile Consiliului Concurentei privind un potential abuz pe piata otelului si in relatia cu Comvex SA, cel mai important operator portuar autohton. La sfarsitul anului trecut Consiliul Concurentei a inchis investigatia pe piata otelului fara a retine vreo incalcare a legii in sarcina ArcelorMittal. Celelalte investigatii sunt in derulare.
  • Asistenta juridica acordata Federatiei Romane de Fotbal in legatura cu formularea de angajamente in cadrul investigatiei Consiliului Concurentei cu privire la vanzarea in comun de catre FRF si LPF (Liga Profesionista de Fotbal) a drepturilor comerciale asupra competitiilor fotbalistice. Acesta este primul caz in care Consiliul Concurentei a acceptat propuneri de angajamente in cadrul unei investigatii privind potentiale practici anticoncurentiale.
  • Reprezentarea Ferrari SpA intr-un litigiu cu impact major asupra imaginii marcii, privind raspunderea producatorului pentru vicii.
  • Immofinanz – reprezentarea intr-un litigiu corporate transfrontalier si reprezentarea in fata ICC intr-un litigiu complex de pretentii, ambele litigii decurgand din contracte de cesiune de actiuni prin care Immofinanz a preluat controlul asupra a doua dintre cele mai mari centre comerciale din Romania.
  • Reprezentarea Hidroconstructia in peste 100 de litigii de drept societar in legatura cu preluarea unei cote
  • semnificative din capitalul social.
  • Asistenta juridica acordata Auchan în legatura cu:
    • achizitia (în parteneriat cu Belrom) unor terenuri situate în incinta uzinei Electroputere din Craiova, într-o tranzactie cu o valoare de 30 milioane de euro;
    • achizitia Polus Constanta.
  • Reprezentarea Fondului Proprietatea în peste 40 de litigii, dintre care peste 15 litigii impotriva fuziunilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica in vederea formarii Electra si Hidroenergetica.
  • Asistenta juridica acordata MedLife într-un complex proces de achizitie a unei companii locale implicate în dezvoltarea unui spital privat, într-o tranzactie a carei valoare depaseste 7 milioane de euro. De asemenea, Popovici Nitu & Asociatii a asistat MedLife - in iunie 2010 - în legatura cu achizitia a 80% din capitalul social a Policlinicii de Diagnostic Rapid din Brasov (într-o tranzactie în valoare de 3 milioane de euro).
  • Asistenta juridica acordata Innova Capital în legatura cu achizitia, prin intermediul La Fântâna, a Rokor Ecosyle.
  • Asistenta juridica acordata unui grup de investitori francezi si elvetieni în legatura cu achizitia a doua proiecte eoliene în Dobrogea, care dezvolta împreuna 182 MW, într-o tranzactie în valoare de 11,5 milioane de euro.
  • Asistenta juridica pentru Scop Computers în legatura cu vânzarea a 50,96 % din actiuni catre ABC Data într-o tranzactie în valoare de 5 milioane de euro.
  • Immofinanz – in legatura cu achizitia pachetelor minoritare (25-50%) in companiile care au dezvoltat/vor dezvolta Polus Constanta, Gold Plaza Baia Mare, Radius Baia Mare si un mall in Craiova.
  • Asistenta juridica acordata unor grupuri de investitori cu privire la dezvoltarea a 23 de ferme eoliene si solare.

In general, onorariile orare au ramas aceleasi, insa firma de avocatura a fost nevoita sa acorde mai multe reduceri pe proiecte particulare, in functie de volum/client traditional /proiect interesant.

Numai avocat sa nu fii in 2011. Sau dimpotriva, sa fii!

Popovici Nitu & Asociatii are în prezent o echipa formata din 75 de avocati si consultanti fiscali. “Vom mari cu siguranta echipa in 2011, in special pe zonele de Fuziuni & Achizitii, energie, concesiuni/PPP si imobiliar. În ceea ce priveste directiile de dezvoltare viitoare, extinderea teritoriala nu se încadreaza în strategia noastra, având în vedere ca noi ne concentram mai mult pe tranzactii si pe domenii care nu se pot dezvolta decat in Bucuresti, precum piata de capital, concurenta, taxe, arbitraje. Si, dupa cum se stie, marile tranzactii din România se deruleaza sau sunt coordonate din Bucuresti”, spune Florian Nitu.

Printre cei mai importanti clienti ai firmei sunt Air France, ArcelorMittal, Auchan, Autogrill, Cargill, Fondul Proprietatea si Franklin Templeton, Filasa/Eolenvest, Hewlett Packard, Hochtief, Immofinanz, Oresa Ventures, Orange, Shell Gas, Siveco, Xella. ”Avem o clientela stabila tocmai pentru ca fiecare client are la noi cele mai importante proiecte”, spune coordonatorul firmei.

Pentru avocatii de la Popovici Nitu & Asiociatii, anul 2011 se anunta deja a fi interesant din toate perspectivele. “Avem dezghet in M&A, avem proiecte de investitii in zona public-privat, avem un interes in relativa crestere fata de piata de capital si – peste toate – avem o reforma a sistemului legal, cu un nou Cod Civil pregatit sa intre in vigoare, cu un nou Cod al Muncii, cu multe reglementari sau schimbari amanate la aplicare in 2007, la momentul aderarii Romaniei, si care au ajuns sau ajung la scadenta in 2011-2012. Numai avocat sa nu fii in 2011! Sau dimpotriva, sa fii, in functie de perspectivele pe care le are fiecare firma de avocati de pe aceasta piata”, a conchis Florian Nitu. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional