Press Reviews

Cum va fi afectat M&A-ul de noul val al crizei? Raspunde avocatul Bogdan C. Stoica, PN&A

Wall-Street, 12 August 2011

"Canalul pur emotional va fi primul prin care efectele a ceea ce se intampla pe pietele internationale se vor propaga asupra mediul de afaceri din Romania, iar o temporizare a proiectelor de M&A (fuziuni si achizitii) nu este exclusa, crede Bogdan C. Stoica, partener in cadrul firmei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.

In conditiile unei piete locale deja afectata de criza internationala, sentimentul de neincredere ce domina deopotriva pietele interne si piata externa ar putea conduce pe termen scurt la o politica de temporizare, de incetinire a proiectelor investitorilor in Romania. Strans legat de aceasta, in opinia lui Bogdan C. Stoica, s-ar putea mentiona apoi canalele de finantare, respectiv un apetit mai scazut al imprumutatorilor si al investitorilor pentru acordarea de credite, mai ales cu caracter public si mai ales investitiile directe pe piata de capital autohtona.

PNSA

„La nivelul pietei de fuziuni si achizitii din regiune, in asteptarea gasirii unor solutii viabile de iesire din criza pentru marile economii ale lumii, probabil ca vom asista si aici la o temporizare a proiectelor M&A. Vor avea insa de suferit tranzactiile de mari dimensiuni si mai ales tranzactiile ce implica companii tinta cotate, a caror evaluare ar putea fi din ce in ce mai greu de realizat in perioada urmatoare”, a declarat pentru Wall-Street.ro Bogdan C. Stoica (foto), in varsta de 36 de ani, unul dintre cei mai activi avocati din piata de M&A.

Totusi, in opinia sa, gratie anvergurii reduse a tranzactiilor M&A care ar putea avea loc pe termen scurt si a nivelului mai putin sofisticat al pietei, noua criza nu va afecta semnificativ piata de M&A existenta in acest moment in Romania. „Aceasta va continua sa fie dominata si in partea a doua a acestui an de tranzactii de valori relativ mici, cu profil de salvare, de necesitate”.

Piata romaneasca fuziuni si achizitii a revenit pe un trend ascendent, inregistrand o crestere in primul semestru din 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, releva un raport de piata realizat de Capital Partners. Volumul total de tranzactii incheiate in primul semestru se ridica la 368 milioane euro, in crestere cu 61,4% fata de primele sase luni din 2010, cand acesta a fost de 228 milioane de euro.

Insa, motive de pesimism exista in piata. “Efecte negative se vor simti insa in ceea ce priveste eventualele tranzactii cu pachete minoritare de actiuni in companii listate. Data fiind interdependenta directa a pietei de capital cu mediul international, e de asteptat ca aceasta parte a pietei M&A sa urmeze dinamica noii crize”, explica Bogdan C. Stoica. In opinia lui, aceasta dinamica s-ar putea manifesta inclusiv prin amanarea de catre Statul Roman a vanzarii pe bursa a unor pachete de actiuni in companii listate pana dupa trecerea acestei noi crize.

Statul Roman a scos recent la vanzare 9,8% din Petrom, ceea ce trebuia sa fie cea mai mare tranzactie facuta vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Guvernul s-a angajat sa accelereze privatizarile, in cadrul unui nou acord preventiv, de cinci miliarde de euro, convenit cu Fondul Monetar International (FMI).

Va avea incertitudinea din aceasta perioada un impact real tradus prin ajustari ale preturilor pentru activele tinta? „Nu cred ca valoarea activelor tinta din Romania s-ar putea ajusta negativ semnificativ in perioada urmatoare”, spune Bogdan C. Stoica. Explicatia e simpla. In general, ajustarea activelor a avut deja loc in ultimele 24 de luni, iar multe dintre companiile care au fost intr-un real pericol au reusit deja sa depaseasca acest moment.

„Chiar daca inca in suferinta, aceste companii sunt mai degraba intr-o perioada de refacere si in asteptarea unei etape de reluare a cresterii. Vor face evident exceptie companiile cotate pe piata de capital a caror valoare va fi in legatura directa cu evolutia situatiei internationale”, mai spune reprezentantul casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.

Popovici Nitu & Asociatii a asistat juridic Bramerton Investments, detinuta de Bramerton Investments Limited, in tranzactia prin care a cumparat 70% din Q’net International.

Casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii anticipeaza o crestere a incasarilor si in 2011, dupa ce anul trecut a avut incasari de 9,1 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 30% fata nivelul inregistrat in 2009. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional