Press Reviews

Popovici Nitu & Asociatii asista Filasa într-unul dintre cele mai mari proiecte de energie eoliana

Bizlawer, 18 Noiembrie 2011

Centralele eoliene, în număr de 170, vor fi amplasate pe o suprafață de 4.000 de hectare, iar energia produsă va fi vândută companiei naționale Transelectrica.

Grupul francez Filasa International a anunțat investiții de 780 milioane de euro în construcția a 11 parcuri eoliene pe raza județului Suceava. Investitorii sunt asistați de firma Popovici Nițu & Asociații, echipa de avocați fiind coordonată de Ernest-Virgil Popovici, Senior Partner.

Lista celor 11 proiecte energetice cuprinde parcuri eoliene cu o putere instalată cumulată de aproximativ 516 MW, situate pe teritoriul administrativ al următoarelor comune: Ciprian Porumbescu și Horodniceni (câte două proiecte), Capu Câmpului, Ilișești, Udești, Dragoiești, Berchișești, Moara și Stroiești (câte un proiect).

Toate proiectele sunt dezvoltate în cooperare-asociere cu comunitățile locale, iar întreg ansamblul energetic poartă numele de Parcurile Eoliene de Nord-Est Suceava. Potrivit constructorului, investițiile realizate pentru dezvoltarea acestor proiecte se ridică până în acest moment la valoarea de circa 6,2 milioane euro, reprezentând studii specifice, taxe de avizare, măsurători ale vântului, paza locațiilor, asigurarea spațiilor pentru activitățile de birouri/sedii sociale, execuția de foraje, proiectarea și execuția de drumuri, trasee de cabluri, precum și a celorlalte elemente aferente parcurilor eoliene, redevențe și impozite pe terenuri.

Investiția totală estimată pentru 516 MW este de 780 milioane euro, din care 30% (235 milioane euro) reprezintă lucrări de construcții-montaj ce vor fi executate cu firme locale.

'Am ales să investim în dezvoltarea parcurilor eoliene din România pentru că suntem siguri de potențialul acestei țări europene în materie de energie regenerabilă. În următorii doi ani vom investi 780 de milioane de euro în construcția a 11 parcuri eoliene în județul Suceava, iar puterea instalată totală a acestora va fi de 516 MW/h, adică de zece ori cât este capacitatea actuală de producție a CET-ului Sucevei. În total, vor fi în jur de 170 de centrale eoliene la cele 11 parcuri, care vor fi amplasate pe o suprafață de 4.000 de hectare, o parte din teren fiind proprietatea primăriilor, iar altă parte în proprietate privată a unor cetățeni care au închiriat terenurile respective', a precizat Bernard Esquirol, directorul general al Filasa International.

Grupul Filasa intenționează să obțină, în decembrie 2011, autorizații de construcție pentru șase proiecte ce urmează a fi dezvoltate în județul Suceava. Taxele pentru obținerea autorizațiilor se ridică la aproximativ 840.000 de euro, urmând ca restul proiectelor să ajungă în fază de autorizare în luna iunie 2012. Pentru proiectele care urmează să fie obținută autorizarea, taxa se ridică la valoarea de aproximativ 1,5 milioane de euro. Pentru derularea activităților de pe teritoriul României, Grupul Filasa a constituit, începând cu anul 2008, câte o societate românească pentru fiecare proiect, în prezent în portofoliu numărându-se peste 40 de firme.

România este unul dintre statele europene cu cel mai mare potențial de creștere în domeniul parcurilor eoliene. Guvernul estimează potențialul generat de energia eoliană din România de ordinul a 14.000 MW, cel mai mare din Europa de Sud-Est. Conform estimărilor specialiștilor, la sfârșitul anului 2012, în România, peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperită de energia eoliană.

Fiecare Megawat de putere eoliană cere o investiție cuprinsă între 1,5-1,6 milioane de euro, așa încât totalul investițiilor realizate în România ar putea ajunge la cinci miliarde de euro, până în anul 2013. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional