Press Reviews

Popovici Nitu & Asociatii asista Ameropa Holding AG într-una dintre cele mai mari tranzactii din ultimii ani

Bizlawyer, 29 Noiembrie 2011

Popovici Nițu & Asociații a oferit consultanță holdingului Ameropa de-a lungul timpului, inclusiv cu privire la preluarea Comcereal Constanta in 2009.

Traderul elvețian Ameropa se pregătește să preia cel mai mare producător de îngrășăminte din România, într-una dintre cele mai mari tranzacții de tip M&A încheiate pe piața locală. Achiziția urmează a fi finalizata după autorizarea concentrării economice de către Consiliul Concurenței. Elvețienii au fost asistați în această achiziție de firma de avocatură Popovici Nițu & Asociații, care a oferit consultanță holdingului Ameropa de-a lungul timpului, inclusiv cu privire la preluarea Comcereal Constanta in 2009.

PNSA

Printr-un comunicat remis Bursei de Valori, Azomureș a anunțat la începutul acestei săptămâni că ”a luat cunostinta de faptul ca actionarii societatilor Eurofert si AH, pe de o parte si, pe de alta parte, Ameropa Holding A.G. (prin intermediul Pelican Fertilizers GmbH, o filiala detinuta integral si constituita potrivit legislatiei elvetiene), au semnat in data de 25 noiembrie 2011 o serie de intelegeri pentru achizitionarea unei participatii indirecte majoritare in Azomures, tranzactie care este supusa unor anumite conditii, printre care autorizarea corespunzatoare a concentrarii economice de catre Consiliul Concurentei din Romania".

Valoarea tranzacției nu a fost dată publicității, dar va fi cu siguranță una foarte mare pentru această perioadă, întrucât - dacă primesc avizul Concurenței - elvețienii ar putea prelua, prin achiziția pachetului majoritar al Azomureș, și controlul societății Chimpex SA Constanța.

Operatorul Chimpex are un capital social subscris de 28.169.477,5 lei și a declarat în 2010 un profit de peste 35 milioane de euro. Potrivit Depozitarului Central, la data de 30 iunie 2011 acționariatul SC Chimpex SA Constanța era alcătuit din SC Azomureș SA (90,42%), alți acționari (9,57%) și AVAS București, care deține una din cele 11.267.791 de acțiuni ale societății. Chimpex oferă servicii de incarcare/descarcare marfuri, acesta fiind cel mai consistent segment de activitate al societății, atât din punct de vedere cantitativ, dar și valoric (cca. 90 %). Societatea opereaza prin intermediul a 10 dane portuare în Constanța, dar asigură și servicii de depozitare și de de inchiriere a spatiilor si utilajelor portuare.

Azomureș este una dintre cele mai mari și mai profitabile companii de pe bursă, cu afaceri de 285 milioane de euro în 2010. Compania este controlată de mai mulți investitori turci prin firmele Eurofert Investment (56,82% din acțiuni) și Azomureș Holdings, cu un pachet de 19,05% din capital.

Ameropa este o companie elvețiană fondată în 1948 cu sediul central lângă Basel, cu afaceri în țări 26 de țări pe cinci continente. Compania este prezentă în Brazilia, China, Coreea de Sud sau Statele Unite. În Europa, compania elvețiană este al cincilea jucător de pe piața comerțului cu cereale, având afaceri în Austria, Franța, Italia, Germania, Spania, Serbia, Croația sau România. La nivel mondial Ameropa are peste 2.000 de angajați și vinde anual 11 milioane de tone de îngrășăminte și trei milioane de tone de cereale.

Ameropa Holding deține în România Comcereal Constanța, unul dintre cei mai mari depozitari de produse agricole de pe piața locală. Ameropa a plătit aproape 20 mil. euro în 2008-2009 pentru a prelua controlul Comcereal Constanța, prin intermediul mai multor tranzacții pe bursă și a unei oferte publice de preluare. Şi în această tranzacție Ameropa a fost consiliată tot de avocații de la Popovici Nițu & Asociații. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional