Press Reviews

Fondul Proprietatea vs Enel. Avocatii Popovici Nitu & Asociatii, chemati sa taie firul unei finantari bizare

Bizlawyer, 20 Septembrie 2012

A fost nevoie de avocati si de doua decizii ale instantei Tribunalului Bucuresti pentru a bloca finantarea firmei olandeze Enel Finance International NV de catre companiile romanesti pe care grupul Enel le controleaza.

PNSA

Fondul Proprietatea a contestat in instanta deciziile adoptata in Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor (AGEA) de la Enel Distributie Muntenia si Enel Energie, prin care entitatile romanesti urmau sa finanteze o firma afiliata actionarului strain cu sume ce puteau ajunge la 25 de milioane de euro.

La finele anului trecut, Enel a intentionat sa transfere "excesul de lichiditate” din conturile celor doua filiale romanesti catre Enel Finance International NV. S-au opus ceilalti actionari – Fondul Proprietatea si Electrica SA, societate aflata in portofoliul Ministerului Economiei. Electrica detine participatii de 23,5 % din Enel Distributie Muntenia si 36,9% din Enel Energie, iar Fondul Proprietatea are 12% din actiunile celor doua companii.

Intentia Enel de a transfera banii firmelor romanesti la care este actionar majoritar catre o firma din afara tarii, afiliata grupului, a fost anuntata in decembrie 2011, cand a fost convocata AGEA si introdus pe ordinea de zi un punct referitor la completarea obiectului de activitate al societăților, prin adăugarea activității de creditare.

Ulterior, la Enel Distributie Muntenia, unde Enel Investment Holding B.V. deține 64,4251% din capitalul social, acționarul majoritar a solicitat consiliului de administrație completarea ordinii de zi a AGEA cu un nou punct referitor la aprobarea încheierii de către societate a unui contract de împrumut cu o societate afiliată acționarului majoritar, respectiv Enel Finance International NV. Potrivit Articolului 3 din Hotararea  AGEA nr 10/15.12.2011, actionarii Enel Distributie Muntenia au si adoptat, cu majoritate, “incheierea unui contract cadru de imprumut intre societate si Enel Finance International NV, avand ca obiect reglementarea plasarii surplusului temporar de lichiditati detinut de Societate (ENEL Distributie Muntenia, N.R.) catre Enel Finance International NV fara ca valoarea totala a sumelor imprumutate sa poata depasi in orice moment valoarea de 100 milioane de lei si o durata de un an de la data semnarii, cu posibilitatea prelungirii(…) “.

La Enel Energie SA nu a mai fost ceruta explicit incheierea contractului de imprumut, intrucat aceasta decizie - prin care se finanta firma afiliata grupului Enel – putea fi adoptat de boardul companiei, fara a fi necesar acceptul actionarilor, intrucat Actul Constitutiv dadea puteri sporite Consiliului de Administratie.

Ambii actionari minoritari – Fondul Proprietetea si Electrica – din cele doua companii s-au opus transferului de lichiditati, hotararile AGEA  fiind insa aprobate cu majoritate de voturi. A fost nevoie de avocati si de doua decizii ale instantei Tribunalului Bucuresti pentru a bloca finantarea firmei olandeze Enel Finance International NV de catre companiile romanesti pe care grupul Enel le controleaza.

Daca reprezentantul intereselor statului s-a multumit doar sa nu voteze in favoarea acestor decizii, Fondul Proprietatea nu a acceptat transferul de fonduri si a chemat in instanta cele doua companii la care era actionar.

Astfel, in ianuarie 2012, Fondul a initiat acțiuni în anulare a hotarârilor AGEA adoptate prin votul actionarului majoritar, in paralel cu initierea a doua ordonante presendintiale pentru suspendarea hotararilor AGEA Enel Energie si Enel Distributie Muntenia.

Tribunalul Bucuresti a constat, pe 14 septembrie, “nulitatea absolută a hotararii AGEA a acționarilor SC ENEL ENERGIE SA nr.10/15.12.2011”. In cea de-a doua speta, cauza a fost amanata timp de noua luni pentru solutionare pe cale amiabila. Pe 5 septembrie instanta a aprobat insa cererea, dispunand “suspendarea executarii Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor societatii parate nr.10/15.12.2011 pînă la solutionarea cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr.323/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti”.

Fondul Proprietatea a fost reprezentat in aceste actiuni de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, cu care a obtinut in ultimii doi ani mai multe victorii in disputele legate de deciziile AGA adoptate in firmele de stat la care detine participatii. Una dintre cele mai importante batalii castigate de Popovici Nitu & Asociatii pentru Fondul Proprietatea a fost suspendarea sau anularea mai multor hotarari AGA privind fuziunea unor companii din subordinea Ministerului Economiei si infiintarea gigantilor energetici. In urma deciziilor favorabile Fondului, pronuntate de mai multe instante, statul a renuntat la intentia de a infiinta doua companii gigant, prin comasarea mai multor societati din domeniul energetic.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional