Press Reviews

Avocatul Florian Nitu, PN&A: "If you pay peanuts, you get monkeys"

Wall-Street, 11 Decembrie 2013

Anul 2013 a fost un an comparabil cu 2012, si in bune si in rele, spune Florian Nitu (foto), managing partner al casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A).

PNSA

În cele bune, elementele de macroeconomie şi-au văzut consolidarea, iar în ciuda unui amplu verbiaj public, sistemul fiscal rămâne (deocamdată) stabil în componentele lui esențiale. În cele rele, turbulențele politice din 2012 au fost înlocuite de eșecurile majorității proiectelor publice menite să impulsioneze creşterea economică în 2013.

„Vedem totuși o tendință de consolidare la nivel macroeconomic. Din păcate însă, o astfel de tendință ar putea fi uşor subminată de caracterul de an electoral al lui 2014”, afirmă Florian Nițu.

Foarte mulți avocați vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scădea onorariile în 2014 sau au atins un minim care va rămâne un record?

Despre onorarii s-au scris cărți, se fac training-uri, ba chiar există la una din marile universități americane un program de MBA dedicat structurării onorariilor avocațiale. Găsesc că atitudinea unora dintre colegii noștri, care practică discount-urile sub cost, aplicate în mod programatic, a fost şi este cel puțin neinspirată.

N-aş vrea să dezvolt mai mult, dar aş încheia pe subiect cu unul dintre citatele pe care le-am auzit frecvent la avocați şi manageri în piețe mai mature şi mai consolidate: „If you pay peanuts, you get monkeys”.

Care sunt, în opinia voastră, practicile-vedetă de anul acesta în avocatura de business, care s-au remarcat față de anii anteriori?

Fără îndoială, restructurările corporative, preluările de companii aflate în dificultate şi consolidările de active au fost activitățile definitorii pentru practicile de fuziuni şi achiziții. Desigur, e greu de făcut clasamente pe volume, însă ca pondere similară restructurărilor aş menționa litigiile şi arbitrajele, cu o notă semnificativă pentru arbitrajele internaționale.

În plus, mai mult ca niciodată, asta şi pe fundalul maturizării unor dosare comerciale proeminente, cu o componentă de drept penal, au devenit o preocupare consistentă pentru majoritatea firmelor de avocați fully-fledged, aşa zisele dosare de commercial/white collar crime.

În fine, au rămas practici puternice/substanțiale investițiile directe în sectoare cu potențial organic de creștere precum agri-business sau FMGC, IT & Telecomunicații, distribuție şi logistică.

Principalii trei factori care vor impacta avocatura de business, fără a lua în considerare contextul general şi previziunile economice aferente perioadei următoare.

În primul rând, contextul investițional (atât european, cat şi regional) va fi cel care va dicta trendurile. Pe aceasta linie, apetitul investițional şi interesul pentru România în 2014 vor fi influențate, cel puțin notabil, de factori precum (a) rezolvarea unor probleme de ordin instituțional în zona mediteraneană (b) evoluția geopolitică din Ungaria, (c) supraîncălzirea economiei poloneze, (d) reculul așteptărilor față de Croația post aderare la Uniunea Europeană sau (e) poziția Ucrainei față de un potențial proiect european. Toți aceşti factori pot (re)direcționa investitori noi către o piață precum România sau, dimpotrivă, îi pot ține mai departe de ea.

În al doilea rând, agenda publică românească şi proiectele economice guvernamentale vor putea face o diferența semnificativă, mai ales atunci când vorbim de (a) noi proiecte de listare la bursă ale companiilor naționale, (b) regimul subvențiilor pentru proiecte de energie neconvențională, (c) decizia guvernamentală față de proiecte precum Roșia Montană, explorări şi exploatări ale gazelor de șist, (d) reluarea proiectul Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ş.a.m.d.

În al treilea rând, consolidarea regimului fiscal. România a obișnuit o serie de investitori cu instrumentele necesare unei bune structurări a tranzacțiilor, cu o fiscalitate relativ redusă şi previzibilă (cota unică), cât şi cu un ansamblu de tratate de evitare a dublei impuneri favorabile investițiilor/câştigurilor din investiții de capital. Orice schimbare adversă în această zonă va avea impact indirect şi de durată. Garanția stabilității deopotrivă va beneficia mediului de afaceri.

În aceeași manieră, taxarea proprietății, de la infrastructură până la terenuri agricole, aflată acum în dezbatere publică, în situația în care se aplică în mod neinspirat, ar putea să afecteze fundamental dinamica tranzacțiilor imobiliare.

Pe scurt, orice schimbare în aceste zone de fiscalitate, precum cota unică sau taxarea proprietății în general, va afecta semnificativ mediul de afaceri şi, prin aceasta, avocatura de business.

More >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional