Press Reviews

Hewlett-Packard Co se divizeaza la nivel global. Avocatii PNSA gestioneaza proiectul in Romania

BizLawyer | 23 Noiembrie 2015

HP este ultima dintr-un șir de companii care, deseori la presiunile acționarilor, au renunțat la unele operațiuni în încercarea de a deveni mai suple și a profita de sectoarele cu creștere rapidă.

Decizia luata pe 6 octombrie de actionarii grupului informatic american Hewlett-Packard Co de a diviza businessul prin crearea a două companii, în ideea de a separa operațiunile cu probleme din domeniul calculatoarelor și imprimantelor personale de activitățile în creștere din domeniul serviciilor și echipamentelor hardware pentru companii, a intrat in vigoare la 1 noiembrie.

Divizarea ar urma să se încheie până la finele lui 2015 iar acționarii HP vor deține o participație în ambele companii printr-o tranzacție care să fie scutită de taxe pentru acționari. Împărțirea va conduce însă la o restructurare masivă a uneia din cele mai mari companii din sectorul IT, care în prezent are peste 300.000 de angajați și venituri de 112 miliarde de dolari.

"Acționarii vor putea să investească în grupurile de active care doresc fără teama ineficiențelor care afectează în mod inevitabil marile conglomerate", a declarat fostul președinte al HP, Ralph Whitworth.

PNSA

Potrivit informatiilor BizLawyer, grupul informatic american a apelat si in acest proiect la avocatii Popovici Nitu Stoica & Asociatii (PNSA), firma cu care colaboreaza in mod traditional in Romania. Echipa PNSA care a lucrat in acest proiect a fost coordonata de partenerul Vlad Neacsu (foto).

Divizia dedicată serviciilor pentru companii va fi botezată Hewlett-Packard Enterprise și va fi condusă de Meg Whitman, actualul director general al grupului Hewlett-Packard. Cealaltă, botezată HP Inc., va regrupa ooperațiunile HP din domeniul calculatoarelor și imprimantelor personale și va fi condusă de Dion Weisler în timp ce Meg Whitman va fi președintele consiliului de administrație. Fiecare din cele două ramuri de activitate sunt responsabile în prezent pentru aproximativ jumătate din veniturile și profiturile grupului.

Odinioară, cel mai mare producător mondial de calculatoare personale, Hewlett-Packard, a fost afectat de tranziția de la PC-uri la smartphone-uri și tablete, în condițiile în care HP nu produce niciunul din aceste dispozitive mobile.

HP este ultima dintr-un șir de companii care, deseori la presiunile acționarilor, au renunțat la unele operațiuni în încercarea de a deveni mai suple și a profita de sectoarele cu creștere rapidă. Mai mulți investitori și analiști au cerut divizarea HP sau vânzarea operațiunilor din domeniul calculatoarelor personale, astfel încât HP să se poată concentra pe operațiunile mai profitabile vizând oferirea de servere, echipamente de rețea și stocare a datelor pentru companii.

Autor: Andrei Delcet
Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 23.11.2015

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional