Press Reviews

Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat gigantul Ameropa în alte două achiziții din agrobusiness-ul local. Ce avocați au fost implicați

BizLawyer | 08 Iunie 2018

Tranzacțiile așteaptă avizul Consiliului Concurenței.

Traderul elvețian de cereale Ameropa, unul dintre cei mai mari comercianți de cereale, cu operațiuni locale și afaceri în România de peste 640 mil. euro în 2017, va prelua 40% din acțiunile companiilor Promat Comimpex și Agroind Cauaceu, ambele cu afaceri în agricultură. Cele două tranzacții fac parte dintr-un plan mai larg de extindere în teritoriu a gigantului elvețian prin achiziția unor business-uri locale și preluarea unor elemente de infrastructură.Grupul Ameropa este asistat pe piața locală în mod tradițional de avocații firmei Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA).

PNSA
Bogdan C. Stoica (Partener) si Andreea Hulub (Managing Associate) - Popovici Nitu Stoica & Asociatii

Potrivit informațiilor BizLawyer, echipa de avocați PNSA a fost coordonată de Bogdan C. Stoica (Partener), împreună cu Andreea Hulub (Managing Associate). 

Implicați în proiect au mai fost Mihaela Ion (Avocat Asociat Concurenta), Codrin Luta (Avocat Colaborator, Coordonator Finantari), Ioana Dumitru (Avocat Colaborator, Coordonator Relatii de Munca), precum și avocații Mariana Marcu, Cristina Marcu, Casiana Panzariu, Claudia Salomia, Dragos Iamandoiu, Vanessa Nistor, Geanina Stoica, Madalina Toca, Laura Ambrozie si Vanessa Nistor.

Tranzacțiile așteaptă avizul Consiliului Concurenței.

Promat Comimpex, companie înființată în 1998 de Cristian Moldovan, cu sediul în Tășnad, județul Satu Mare și Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de semințe certificate de cereale de toamnă din zona de nord-vest a României, distribuie îngrășăminte chimice, produse pentru protejarea plantelor, combustibil diesel pentru agricultură, semințe și colectează cereale și boabe oleaginoase. Agroind Cauaceu, companie cu sediul în Oradea, Bihor, fondată în 1974 de antreprenorul Dan Corbuț, a achiziționat în 2012 silozul din Oradea, cu un spațiu de depozitare de 47.000 de tone.

Ambele companii au dezvoltat o colaborare strânsă cu fermierii locali în decursul anilor. Intrarea companiei Ameropa în capitalul acestor companii va dezvolta și mai mult potențialul acestora de dezvoltare și accesul pe piețele internaționale.

Ameropa Grains S.A. România este parte a Grupului de companii Ameropa Elveția. Aceasta din urmă deține în România, atât Combinatul de Îngrăşăminte Azomureş, cât şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanța.

Ameropa este prezentă în 30 de țări şi are o expunere globală în piețele tradiționale pe cinci continente.

În ultimii doi ani, elvețienii au preluat mai multe unități de depozitare, echipamente și contracte de la firme locale, care operau în teritoriu. Ameropa a achiziționat în 2017 spații de depozitare, echipamente și contracte de la firma Cerealfert. Printre țintele de achiziții din 2016 a fost depozitul de cereale cu o capacitate de 20.000 tone din Vlădeni, județul Iaşi, deținut de firma Cereal Bac, ce aparținea omului de afaceri Culiță Barabaș, într-o tranzacție estimată la peste două milioane de euro. De asemenea, în urmă cu doi ani, traderul elvețian a preluat și afacerea Comcereal Assets, într-o tranzacție ce a presupus achiziția unor spații de depozitare, echipamente și contracte în Brăila.

Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de cumpărător în toate fazele tranzacțiilor.

Reamintim că traderul elvețian Ameropa a preluat in 2011 controlul Azomures, cel mai mare producător de ingrăşăminte din Romania, intr-una dintre cele mai mari tranzacții de tip M&A incheiate pe piața locală. Elvetienii au fost asistati in această achiziție de firma de avocatură Popovici Nițu & Asociații (n.r. numele firmei, la acea vreme), care a oferit consultanță holdingului Ameropa de-a lungul timpului, inclusiv cu privire la preluarea Comcereal Constanta in 2009. Ulterior, Ameropa Holding a mers pe mana avocatilor de la Popovici Nitu & Asociatii si pe piata de capital, oferta de preluare a Azomures fiind aprobata in timp record.

Autor: Bogdan Alexandru
Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 08.06.2018

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional