Press Reviews

Ce riscă angajatorii care emit declarații pentru salariați în situații în care deplasarea nu este esențială? Amenzi până la 2,1 mil. lei şi chiar suspendarea activității

Ziarul Financiar | 30 Martie 2020

Angajatorii ar trebui să fie atenți la toate documentele pe care le semnează în baza legislației emise în contextul stării de urgență, mai atenți ca de obicei pentru că riscul de greşeală este evident mai mare în timpul perioadelor grele, spune Alexandru Ambrozie, partener în cadrul casei de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații.

PNSA
Alexandru Ambrozie, partener PNSA

„Multe din aceste reglementări, din dorința firească de a accelera sau facilita implementarea anumitor măsuri, permit angajatorilor să emită diverse declarații pe propria răspundere.”
Avocatul spune că zilnic se deschid noi dosare penale pentru fals în declarații şi zădărnicirea combaterii bolilor. Ca urmare a modificării recente a Codului penal, sancțiunile pentru companii pot ajunge până la 2,1 milioane de lei pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi 1,2 milioane de lei pentru falsul în declarații.

„Mai mult, pe lângă pedeapsa amenzii, nu trebuie desconsiderate nici pedepsele complementare care pot fi acordate persoanelor juridice în urma săvârşirii acestor infracțiuni, precum suspendarea activității sau a uneia dintre activitățile persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani, închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani sau plasarea sub supraveghere judiciară.”

Ambrozie spune că par sancțiuni extreme, care nu pot fi aplicate pentru o simplă eroare. Însă trebuie avut în vedere că dacă această eroare facilitează răspândirea unei boli sau dacă se ajunge la moartea vreunei persoane, riscul acestor sancțiuni devine real.

„Având în vedere că prevenția şi prudența sunt la ordinea zilei, e bine ca angajatorii să acționeze în mod prudent în utilizarea adeverințelor de deplasare şi să documenteze intern caracterul esențial al fiecărei deplasări.” Şi, în ciuda posibilității acordării unei adeverințe valabile pentru întreaga perioadă a stării de urgență, ar trebui utilizate cu prioritate adeverințe pe perioade mai scurte, care să fie extinse doar în cazuri esențiale.
„Se poate depăşi, chiar şi din eroare, limita unor deplasări esențiale în contextul unei stări de urgență.”

El explică faptul că de câteva zile s-a extins ‘regula’ interzicerii circulației persoanelor şi pe timpul zilei, astfel încât fiecare deplasare a devenit o ‘excepție’, iar a păşi în afara locuinței nu se mai poate face fără încheierea unui act juridic.
„Ordonanța Militară nr. 3/2020 a permis însă în continuare câteva excepții, inclusiv posibilitatea deplasării angajaților în interes profesional, între locuință si locul de desfăşurare a activității profesionale, pe baza unei declarații emise de angajator. Companiile ar putea fi înclinate să apeleze la această excepție, să emită astfel de adeverințe care să ateste că deplasarea angajaților are loc în interes profesional.”

Totuşi, ca de fiecare dată când un angajator semnează un document, trebuie să aibă în vedere toate riscurile; iar emiterea acestei declarații implică riscuri de natură penală, spune avocatul.
„În momentul emiterii adeverinței, angajatorul trebuie să declare că ‘deplasarea este esențială pentru activitatea organizației şi nu poate fi efectuată prin telemuncă’.”

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.03.2020

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional