Press Reviews

Florian Niţu: Cred că 2022 este candidat pentru titlul de anul cel mai efervescent din punct de vedere tranzacţional din ultimul deceniu

Ziarul Financiar | 13 ianuarie 2022

COMPANII
În 2021, piaţa de M&A din România a fost marcată de semnarea a peste zece tranzacţii noi de către fonduri de investiţii care au cumpărat companii locale. Jucătorii strategici s-au uitat şi ei cu interes către piaţa locală.

PNSA
Florian Niţu: Cum se prevede anul 2022 pentru piața locală de fuziuni și achiziții

Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, unul dintre principalii jucători din piaţa avocaturii de business din România, este de părere că 2022 ar putea fi cel mai efervescent an din ultimul deceniu din punctul de vedere al tranzacţiilor care se vor parafa în România. Mai mult, el zice că vom vedea tranzacţii mari, de peste 500 mil. euro, în sectoare precum imobiliare şi energie. Pe de altă parte, deşi domeniul tehnologiei va face obiectul multor achiziţii anul acesta, ele nu vor fi la nivelul unor sume foarte mari, adică în jurul unei valori de 500 mil. euro.

„Există fonduri de investiţii de tip growth care sunt interesate de companiile de tehnologie din România aflate în plină creştere. În acest segment, am avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani. Dacă în urmă cu un deceniu număram 3-4 fonduri regionale, dar cu interes pe România, azi sunt circa 15 jucători în această zonă. Ceea ce ne interesează însă, şi ce generează cifrele impresionante, sunt investitorii de tichet mare, adică tranzacţii de cel puţin 500 mil. euro. Noi încă nu avem în tehnologie platforme care să genereze tranzacţii de asemenea anvergură, însă avem în mai multe alte sectoare“, explică Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem economia să funcţioneze în continuare, un proiect realizat de Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

El menţionează faptul că sectorul imobiliar ar putea face obiectul unei tranzacţii de peste 500 mil. euro în 2022, existând posibilitatea ca fie un antreprenor local, fie un jucător regional să facă exit, pentru a ceda activele unui nou intrat în piaţă. Florian Niţu este de părere că anul 2022 va fi marcat de două astfel de deal-uri.

Piaţa imobiliară cunoaşte o efervescenţă considerabilă, mai ales în ultimii doi ani, jucătorii mizând foarte mult pe segmentele de rezidenţial şi comercial. Totuşi, chiar şi segmentul de birouri se mişcă în ceea ce priveşte activitatea de M&A, în pofida faptului că a fost puternic afectat de pandemie.

„Dacă produsul este potrivit, el trece testul bulei imobiliare (despre care se vorbeşte că ar veni - n.red.). Sunt proiecte, mai ales în rezidenţial, care se bazează pe un concept de unitate rezidenţială (achiziţii per unitate - n.red.), iar mecanismul de vânzări depinde exclusiv de cât de mare este lichiditatea în piaţă şi cât de reduse sunt alternativele de investiţii ale micului deponent. Mai exact, sunt proiecte rezidenţiale care depind de cetăţeanul care ar vrea să obţină un randament care să îi acopere măcar inflaţia. Dacă ai un proiect care depinde de tipul acesta de consumator, vei fi lovit“, explică avocatul.

Proiectele imobiliare care nu vor avea de suferit sunt acelea care creează în acelaşi loc atât spaţii de locuit, cât şi clădiri de birouri şi zone de interacţiune (restaurante, cafenele), astfel de dezvoltări îşi vor găsi locul în piaţă.

Florian Niţu mai spune că anul acesta piaţa va asista la o tranzacţie de cel puţin jumătate de miliard de euro şi în zona de energie, mai ales în contextul dezvoltării segementului energiei regenerabile.

„Eu mă aştept să apară în 2022, poate chiar să se şi materializeze o astfel de tranzacţie. Sunt toate premisele ca în zona de regenerabile să avem un jucător semnificativ, care să implementeze o tranzacţie de peste jumătate de miliard de euro“, explică el.

Avocatul adaugă faptul că va continua consolidarea sectorului de telecom, vor exista multe tranzacţii în zona de tehnologie, însă nu va fi vorba de sume foarte mari. În ceea ce priveşte retailul, el este de părere că sectorul are nevoie de un suflu nou, ceea ce va însemna o dinamică foarte mare în piaţă. Astfel, sectorul ar putea face obiectul unei tranzacţii foarte mari în 2023, după ce pandemia îşi va mai domoli din efecte.

În ceea ce priveşte acest domeniu, există în prezent discuţii privind o tranzacţie inter­naţională care ar avea un impact major şi în România. Astfel, grupul francez Auchan, controlat de familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Hexagon şi din lume, pregăteşte o nouă ofertă pentru pre­lua­rea conaţionalilor de la Carrefour, un alt gigant din comerţul alimentar, scrie Bloomberg, citând surse apropiate tranzacţei.

Această nouă ofertă este în pregătire după ce în toamnă negocierile dintre cele două părţi au picat.

Ambii retaileri din Hexagon sunt prezenţi în România, astfel că o asociere între cei doi ar duce la un jucător cu afaceri de aproape 4 mld. euro şi cu circa 500 de magazine sub mai multe formate. Noua companie ar deveni lider de piaţă.

Piaţa locală de M&A a crescut în 2021 atât în valoare, cât şi în volum comparativ cu anul anterior, primul marcat de pandemia de COVID-19, spun jucătorii din domeniu. Totodată, ei adaugă că trendul ascendent va continua şi în 2022 în pofida inflaţiei şi a altor crize din economia mondială.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2022

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional