Press Reviews

PNSA a asistat una dintre cele mai mari finanțări acordate de la începutul anului | Grupul Ameropa, client tradițional al casei de avocatură, semnează o facilitate de refinanțare de 542 mil. Euro cu un sindicat format din nouă bănci. Partenerul Bogdan C. Stoica a coordonat echipa

BizLawyer | 3 August 2023

Echipa PNSA care a gestionat aspectele juridice ale acestui proiect a fost condusă de partenerul Bogdan C. Stoica, cu contribuția esențială din partea Ioanei Lazăr (Senior Associate) și sprijinului direct din partea Claudiei Salomia (Senior Associate) și Crinei Stan (Associate).

Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) a asistat gigantul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari comercianți de cereale, în semnarea unei facilități de refinanțare completă a principalului său sistem de credit revolving (RCF) din România. Facilitatea de refinanțare s-a încheiat pentru o sumă totală de 542 milioane EUR, marcând o creștere substanțială față de facilitatea anterioară de 347 milioane EUR, primită anul trecut de la un sindicat bancar condus de BCR și Raiffeisen. În acest proiect, Ameropa și-a asigurat sprijinul a nouă bănci, adăugând cinci instituții financiare noi în facilitatea semnată luna trecută. Fondurile vor fi utilizate de entitățile românești ale Grupului Ameropa - producătorul de îngrășăminte Azomureș, comerciantul Ameropa Grains și operatorul portuar Chimpex - pentru a-și finanța nevoile de capital de lucru.

PNSA
PNSA a asistat una dintre cele mai mari finanțări acordate de la începutul anului

Echipa PNSA care a gestionat aspectele juridice ale acestui proiect a fost condusă de partenerul Bogdan C. Stoica, cu contribuția esențială din partea Ioanei Lazăr (Senior Associate) și sprijinului direct din partea Claudiei Salomia (Senior Associate) și Crinei Stan (Associate).

„Finalizarea completă a refinanțării principalelor noastre facilități în România este o realizare extraordinară pentru Ameropa”, a declarat Laurent Bogaert, Director Financiar al Grupului Ameropa. „Este o dovadă a angajamentului neclintit, a profesionalismului și a spiritului de colaborare al echipei noastre. Acest succes ne oferă o poziție puternică pentru a naviga pe o piață dinamică, aflată într-o permanentă evoluție și ne permite urmărirea strategiilor de creștere în mod eficient”, a subliniat oficialul Ameropa.

Reamintim ca Ameropa a primit, anul trecut, un credit tip revolving multivalută în valoare de 347 milioane euro de la un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank SA în calitate de aranjori principali mandataţi iniţiali, bookrunners şi bănci de structurare, împreună cu ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucureşti şi UniCredit Bank, în calitate de aranjori principali mandataţi şi creditori. Grupul a avut opțiunea de a accesa, de asemenea, o finanțare suplimentară de până la 104 milioane de euro, în conformitate cu creșterea prețurilor cerealelor și îngrășămintelor. Avocații NNDKP au asistat sindicatul bancar în acordarea creditului tip revolving multivalută și au fost alături de finanțatori și în acordarea, luna trecută, a facilității de refinanțare.

De menționat că PNSA a fost alături de Ameropa și în finanțarea primită anul trecut. Ameropa este, de altfel, un client tradițional al firmei Popovici Nițu Stoica & Asociații, în ultimii ani grupul elvețian primind asistență juridică cu privire la întregul său program de achiziții și investiții în România, inclusiv achiziția Azomureș Târgu Mureș (cel mai mare producător de îngrășăminte din România), Chimpex (unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanța) și Ameropa Grains (fostă Comcereal Constanța, aflată în top 3 comercianți de materii prime agricole din România), precum și a numeroase silozuri, unități de depozitare și distribuție și/sau afaceri de la diverși jucători.

PNSA a fost alături de Ameropa încă de la intrarea sa în România, în urmă cu aproape 14 de ani.

Potrivit informațiilor BizLawyer, PNSA a asistat anul trecut grupul Ameropa și în achiziția unui pachet suplimentar de acțiuni de 30% în companiile agricole Promat Comimpex și Agroind Cauaceu, cei mai importanți distribuitori de materii prime agricole din nordul României. Împreună cu achiziția inițială din 2018 a unui pachet de acțiuni de 40%, noua tranzacție conferă Ameropa pachetul de control de 70% în cele două companii de distribuție. Aceste tranzacții au presupus și o restructurare corporativă complexă.

Reamintim că traderul Ameropa, care deține pe plan local unele dintre cele mai mari companii din agrobusiness, ce însumează venituri totale de peste 10 miliarde de lei, a preluat, în 2018, 40% din acţiunile companiilor Promat Comimpex și Agroind Cauaceu. Grupul Ameropa a fost asistat de avocații PNSA și în tranzacția încheiată acum cinci ani.

În ultimii ani, elvețienii au preluat mai multe unități de depozitare, echipamente și contracte de la firme locale, care operau în teritoriu.

PNSA a asistat Ameropa Grains cu privire la achiziția platformei agricole Miroși ̸ Căldăraru, care include depozite, silozuri, echipamente și birouri, de la Net Farming, parte a Grupului Agricover. Această tranzacție facea parte dintr-un program de achiziție și restructurare a activelor agricole lansat de Grupul Ameropa în România, care a implicat achiziția de silozuri, spații de depozitare și distribuție și/sau afaceri în toată țara.

Ameropa a achiziționat, în anii trecuți, spații de depozitare, echipamente și contracte de la firma Cerealfert. Printre țintele de achiziții a fost depozitul de cereale cu o capacitate de 20.000 tone din Vlădeni, judeţul Iaşi, deținut de firma Cereal Bac, într-o tranzacție estimată la peste două milioane de euro. De asemenea, traderul elvețian a preluat și afacerea Comcereal Assets, într-o tranzacție ce a presupus achiziția unor spații de depozitare, echipamente și contracte în Brăila.

Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de cumpărător în toate fazele tranzacțiilor.

Reamintim că traderul elveţian Ameropa a preluat in 2011 controlul Azomureș, cel mai mare producător de ingrăşăminte din Romania, intr-una dintre cele mai mari tranzacţii de tip M&A incheiate pe piața locală. Elvețienii au fost asistați în această achiziție de firma de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, care a oferit consultanță holdingului Ameropa de-a lungul timpului, inclusiv cu privire la preluarea Comcereal Constanța în 2009. Ulterior, Ameropa Holding a mers pe mana avocatilor PNSA și pe piața de capital, oferta de preluare a Azomureș fiind aprobată la acea vreme în timp record.

Ameropa este un grup de agro-business cu sediul în Elveția, fondat în 1948, cu activități la nivel mondial care acoperă întregul lanț de aprovizionare, de la producție, logistică și comercializare, la distribuție. O activitate de bază a grupului este comercializarea și distribuția la nivel global a îngrășămintelor, produselor alimentare și furajere, susținute de active complementare, cum ar fi silozuri, depozite și facilități portuare, precum și active din amonte, cum ar fi fabricile de producție de îngrășăminte. Activ în peste 30 de țări, grupul este cel mai mare exportator de cereale din regiunea Dunării și cel mai mare comerciant global independent de îngrășăminte, care investește selectiv în active logistice și de procesare.

Potrivit datelor de pe site-ul companiei, cea mai mare achiziție a Ameropa a fost finalizată la 21 martie 2012, prin includerea în grup a fabricii de îngrășăminte pe bază de azot Azomureș și a terminalului portuar Chimpex din Constanța, numărul de angajați la nivel mondial dublându-se astfel, la acea vreme. De-a lungul deceniului trecut, printr-o combinație între creșterea organică și achiziții suplimentare în România, a luat naștere clusterul comercial Dunărea, care desfășoară activități în prezent.


Sursă: BizLawyer

Autor: Maria Theodoru

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 03.08.2023

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional