Press Reviews

Florian Niţu, managing partner casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Capital este, oportunităţile nu sunt încă suficiente. N-aş zice deci că activele de M&A românesc se vor ieftini în 2021

Ziarul Financiar | 3 Februarie 2021

COMPANII
„Vom avea în 2021 un demaraj mai greoi, deci un trimestru întâi mai complicat, dar prospectul pe întreg anul este încurajator în M&A“.

PNSA
Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Capital este, oportunităţile nu sunt încă suficiente. Asta face ca piaţa să rămână în continuare una de vânzători; deşi evaluările ar putea să devină mai conservatoare, ‘prima’ de tranzacţie rămâne sus şi deci şi preţul. N-aş zice deci că activele de M&A românesc se vor ieftini în 2021.

Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, este de părere că 2021 va demara mai greu pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, dar la nivel de ansamblu acest an arată bine pentru România. Afirmaţiile sale vin în contextul în care anul trecut, în plină pandemie, s-au semnat în România peste 100 de tranzacţii cu o valoare totală de mai bine de 3 mld. euro, declinul faţă de 2019 fiind sub aşteptări.

„Cifrele frumoase din M&A-ul românesc al anului 2020 s-au generat în principal din tranzacţii deja angajate, anterior crizei sanitare. Nu cred deci că am decontat încă impactul Covid în piaţa de M&A.“

El e însă optimist, date fiind potenţialul organic de creştere din multe sectoare, caracterul tranzacţional al multor planuri de expansiune ale marilor jucători şi nivelul ridicat de „fresh capital“ disponibil pentru România ca economie emergentă. Totodată, impactul crizei sanitare ar trebui să se atenueze în prima parte a anului 2021.

„Vom avea în 2021 un demaraj mai greoi, deci un trimestru întâi mai com­pli­cat, dar prospectul pe întreg anul este încurajator în M&A. În IT&C, spre exem­plu, de la revoluţia 5G care a ge­ne­rat deja un val de investiţii până la pro­ce­sele de con­solidare a sectorului la vârf sau la efer­ves­cenţa din zona de start-ups şi SMEs (companii mici şi mijlocii) Tech, sunt nu­meroase tranzacţii în pregătire“, spune el.

Se produc însă dezvoltări similare şi în alte sectoare, cum ar fi în servicii şi echi­pa-mente medicale, iar în sănătate în ge­neral este un spaţiu amplu de absorbţie in­vesti­ţională şi un proces de expansiune naţională de tip reţea se realizează prin achi­ziţii diverse, adaugă Florian Niţu. „La fel se întâmplă cu reţelele de distribuţie afe­rente.“

Digitalizarea accelerată şi modificarea profilului consumatorului în general, tot mai hibrid în retail – face achiziţii online şi offline deopotrivă -, produc la rândul lor mişcări masive în multe zone economice şi de asemenea furnizează oportunităţi de tranzacţii. În acest context, avocatul pariază pe IT&C, energie (convenţională şi din surse regenerabile), farma şi servicii medicale, retail (toate segmentele), FMCG, agrobusinesses în particular şi real-estate pentru a domina piaţa de fuziuni şi achiziţii din România.

„Cum de altfel se întâmplă standard în orice postcriză, investiţiile imobilare sunt motoare de dezvoltare şi creştere economică.“

În acest an, marcat încă de pandemia de Covid-19, vor fi toate tipurile de tranzacţii, explică Florian Niţu, managing partner al uneia dintre cele mai mari case de avocatură de business din România. Astfel, vor apărea consolidări – jucătorii de pe poziţiile 3-10 urmând a fi preluaţi de lideri - în toate sectoarele economice unde a fi numărul 1 sau 2 reprezintă o miză decisivă, existenţială pentru business.

Sigur vor fi vânzări şi în zona de restructurare (work-outs) şi vor apărea multe divizări (carve outs).

„Totuşi, în multe sectoare există creştere organică, există potenţial şi astfel vom vedea în continuare double digit EBIDTA deals (multiplu EBITDA de peste 10 – n.red.).“

În general, nu sunt suficiente afaceri mari dezvoltate local disponibile la vânzare care să acopere nevoile de investiţii ale marilor fonduri. Sunt cel puţin 5-6 fonduri mari, care ar face numai tichete de peste 100 de millioane de euro, iar oferta la vânzare este limitată în acest segment.

„Capital este, oportunităţile nu sunt încă suficiente. Asta face că piaţa să rămână în continuare una de vânzători; deşi evaluările ar putea să devină mai conservatoare, ‘prima’ de tranzacţie rămâne sus şi deci şi preţul. N-aş zice deci că activele de M&A românesc se vor ieftini în 2021.“

Totuşi, o anumită prudenţă se va vedea în leverage-ul de M&A, acolo este de aşteptat ca în post-criza Covid-19 managementul de risc al băncilor de tranzacţii să devină şi mai strict, adaugă Florian Niţu.

Piaţa românească de M&A este de mici dimensiuni chiar prin comparaţie cu pieţele vecine, nu doar cu cele din Occident. Astfel, ea este de obicei puternic concentrată la vârf, mai exact primele dealuri asigură jumătate din valoare. Anul trecut, tranzacţia prin care fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a preluat operaţiunile CEZ din România este evaluată la 1,2 mld. euro, acesta fiind cel mai important acord semnat pe piaţa locală de M&A după 2008.

Florian Niţu spune că vor urma şi altele peste pragul de 1 mld. euro.

„Propun un termen de 12-18 luni de aici înainte (pentru a se realiza un astfel de acord – n.red.). Ca domeniu vorbim de energie, retail sau real estate.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2021

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional